Божидар Данев нареди служебен кабинет по молба на президента

“Предложихме имена на утвърдени специалисти, които не са обвързани политически”, потвърди пред изданието Данев. По думите му на самия него пост не е предлаган.  Държавният глава държал омбудсманът Константин Пенчев да е служебният премиер. Потърсен от „Преса“ Пенчев за втори път отказа.  „Аз съм омбудсман и тъкмо в момента съм по-необходим като връзка между протестиращите и институциите“, категоричен бе той. БСК е предложила Министерство на финансите да поеме и управлението на еврофондовете и министър да бъде Румен Порожанов. В момента той е шеф на ДФ “Земеделие”. За социален министър е обсъждан Иван Нейков – бивш такъв в кабинета на Иван Костов, за здравеопазването – Димитър Димитров, който в момента е директор на столичната болница “Св. Анна”. За регионалното развитие бил предложен проф. Красимир Петров. Той е ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия. За министър на транспорта пък е гласен Койчо Русев – член на Управителния съвет на АЕБТРИ. Настоящият министър на образованието проф. Стефан Воденичаров е единственият от кабинета „Борисов“, който е предложен от Божидар Данев да остане на поста си. За креслото на Диана Ковачева е номиниран върховният съдия Борислав Белазелков.
Начело на МВР и МО пък според Божидар Данев трябва да застанат бившият шеф на Инспектората на МВР до 2001 г. Никола Динев и полк. Иван Иванов. За поста на Мирослав Найденов е предложен Христо Цветанов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В проекта „Данев“ за шеф на НАП се предлага сегашният говорител на агенцията Росен Бъчваров. За ръководител на ДКЕВР е визирана Иванка Диловска. Тя е председател на управителния съвет на частния Институт за енергиен мениджмънт.  „Служебният премиер трябва да не е обвързан нито с бизнеса, нито с политиката“, категоричен бе Божидар Данев в интервю за „Фокус“.
По думите му в бъдещия служебен кабинет не трябва да присъстват членове на политическите кабинети в последните четири правителства, депутати от последните два парламента и представители на администрацията на президента.
„Предлагаме броят на министерствата от 17 да бъде намален на 10, което означава 7 министри и 21 зам.- министри по- малко в служебното правителство. С това ще бъде облекчена и задачата на президента да формира работещ екип, който в срок от около два месеца да изпълни своите съществени задачи- да изведе икономиката от това тревожно състояние и да осигури провеждането на прозрачни и честни избори“, обясни председателят на Българската стопанска камара. По-късно пред БНР лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че президентът Росен Плевнелиев се е консултирал със синдикатите за позициите служебен премиер и социален министър в служебния кабинет. Били са посочени Иван Нейков и Йордан Христосков за социален министър, но и двамата са отказали. За премиер от КНСБ са предложили кандидатурата на икономиста проф. Гарабед Минасян. Той е член на УС на БНБ в периода 1997 – 2006 г. Пламен Димитров уточни, че неговият синдикат не желае да съставя служебно правителство, а само дава становище по въпроси на държавния глава. Пред националното радио Гарабед Минасян отрече на този етап да е търсен от президентската институция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *