Болниците искат по-високо доплащане от пациентите

Болнични сдружения, които заедно обединяват всички действащи 363 болници в България, се обединяват във федерация и предлагат да се въведе задължително здравно застраховане.Болниците искат по-високо доплащане от пациентите.

Резултат с изображение за болница

Това става ясно от позицията им, изпратена до медиите. Сред тях са Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България.

В позицията са включени три първоначални искания, с които да се преодолее недофинансирането в здравната система. Първата мярка е да се определят реални и единни цени на медицинските услуги. Втората е да се освободят доплащанията за прегледи и лечение. На следващо място болничните директори и собственици искат да се определят източниците за дофинансиране на лечението.

В момента има таван за плащане на избор на екип за лечение в болницата, който е 900 лева, и за избор на лекуващ лекар – 500 лв. Отделно от това болниците могат да събират допълнителни такси за медицински изделия и импланти, за по-добри битови условия, допълнителни прегледи и услуги. Те са длъжни да ги публикуват на видно място в клиниката, а отделно от това да ги качат на сайта си в интернет и да ги изпратят на здравното министерство за публикуване. Цените на всички болници са били качени на 25 и 26 юли на сайта на МЗ.

Основен източник за плащане на работата в болниците е здравната каса, като в най-добрия случай в най-голямата частна болница от нея идват 75% от приходите на клиниката. В повечето случаи плащанията от здравната каса се колебаят между 80 и 100%, а пациентите доплащат сравнително малки суми.

Какво да се освободи при доплащането

В момента лечебните заведения имат пълна свобода да обявяват допълнителни цени за прегледи и манипулации, които не се покриват от здравната каса. Видно от регистъра на здравното министерство, консултативните прегледи в болниците се движат с различни цени в зависимост от населеното място, дали лекарят е хабилитиран (професор, доцент) и в зависимост от заболяването. Има клиники, в които само прегледът достига 400 лв.

В момента единственият таван в болниците е при избора на екип и лекуващ лекар. Освен това клиниките нямат право да предлагат избор на екип или лекар, който да наблюдава пациента през целия престой, ако лекарят или екипът е само един. Избор не може да се предлага и след като операцията е била вече извършена или в края на диагностичния процес. Освен това по наредбата за достъпа е забранено да се определят различни цени за избор в болницата в зависимост от сложността и продължителността на манипулацията, както и от заеманата длъжност, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен на лекарите от екипа. За сметка на това обаче в тарифите на клиниките има допълнителни такси, които компенсират тавана за избор, информира в.Капитал.

Представителите на болниците обясняват, че идеята за освобождаване на доплащането е да провокират пациентите да се застраховат за здраве, след като установят, че няма безплатно здравеопазване, и така да престанат да плащат под масата в клиниките, а застрахователят да плаща за лечението.

„В момента на пациентите им казват, че всичко е безплатно, а това не е така и се получава, че пациентите нямат застраховка и се товарят нетрудоспособни с тежки заболявания хора, които продават апартаменти и ниви, за да се лекуват. В цялата държава битува мнението, че държавата ще помогне при някакво бедствие или проблем и хората нямат навик да се застраховат и застрахователят да поеме плащанията им, когато имат нужда“, коментира Андрей Марков, председател на Българската болнична асоциация.

Той допълва още, че наредбата за достъп ограничава доплащанията – според нея могат да се избират предимно хирурзи и гинеколози, а не лекари, които лекуват без операции, и така терапевтите в малките и големи болници не могат да получават допълнителни средства и да бъдат избирани от пациентите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *