Бомбите над Газа удариха и пазарите

Ситуацията е динамична при петрола и долара. Акциите реагираха по-умерено на новините.
Макар да започна лошо, сесията на Wall Street в петък завърши позитивно за индексите и те повишиха нивата си. Притесненията от лошите макроикономически и фискални данни бяха бързо превъзмогнати от надеждата, че преговорите за това как да бъде преодолян проблемът в бюджета, ще доведат до конструктивно решение. Така нареченият бюджетен клиф (или „скала“) е едновременното предприемане на действия по свиване на правителствените разходи и повишаване на данъчното бреме, с цел прекратяване на практиката по увеличаване на бюджетния дефицит, който достигна $ 1.3 трлн. От администрацията на новоизбрания президент Барак Обама се появяват сигнали, че предизборните критики към намерението за оптимизиране на бюджета по този начин дават резултат и най-вероятно то ще бъде изпълнено, но на по-малки стъпки и по-плавно, за да няма сътресения за бизнеса и населението. Същинското развитие по тази тема обаче трейдърите очакват в началото на следващата година.
Dow Jones Industrial Avg. се покачи с 0.37% до 12 588 пункта.  S&P 500 Index добави 0.48% до 1 359 пункта. NASDAQ Composite Index напредна с 0.57% до 2 853 пункта.
На седмична база индустриалният индекс изгуби 1.8%, широкият се понижи с 1.5%, а високотехнологичният спадна с 1.8% спрямо нивото си от миналия петък.
Надеждата около дебата за фискалния проблем на САЩ подкрепи щатската валута и тя поскъпна спрямо основните си съпернички. Доларовият индекс DXY постигна близо двумесечен връх до 81.28 пункта. Спрямо еврото зелените пари поскъпнаха до $ 1.2736, а спрямо японската йена доларът поскъпна до 81.185 йени.
За втвърдяването на долара спомогнаха и новините за нараснало напрежение в Близкия Изток. Тази сутрин международните агенции съобщават за трийсет убити  и над 300 ранени при израелски въздушни атаки в Ивицата Газа. Това доведе до рали при петрола. Инвеститорите забравиха притесненията си за глобалното търсене на суровина и се вторачиха в действията, които се предприемат на Ивицата Газа между Израел и Хамаз. И двете страни си отправят атаки, а конфликтът между тях ескалира допълнително в петък. Това заплашва доставките на петрол за региона.
Така снощи имаше поскъпване с $ 1.05 до $ 86.92 за барел лек американски петрол с доставка през януари. Петролът сорт брент поскъпна с 94 цента до $ 108.95 за барел.
Освен развръзката на конфликта в Близкия Изток, през следващата седмица трейдърите ще имат предвид и празничната еуфория около Деня на благодарността, който американците ще отбележат в четвъртък.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *