Бонуси по 3000 лв. взели в комисията по дискриминация, връщат трохите

 
Това е „реверанс”, за да не се провокира обществено недоволство, обяви пред bTV председателят на комисията Анна Страшимирова по повод информацията, която изтече в медиите.Тя обаче уточни, че парите ще върнат само деветимата нейни членове, но служителите от администрацията не, тъй като са ги заслужили. Те са получили по около 550 лева.
„Служителите в администрацията имат правото и във всяка една администрация се правят подобни възнаграждения по законовия ред. В момента така се получи, защото имаме възможност”, мотивира се Страшимирова. По думите й раздадените бонуси не са ощетили никого, защото парите са били спестени от фонд „Работна заплата” – от незаети шест бройки и от служители, напуснали заради пенсиониране или по взаимно съгласие. Страшимирова уточни, че макар формално новият състав на комисията да заседава от два месеца,  реално цяло лято членовете са се запознавали със заварените преписки.  Тя защити правото си да стимулира хората си за добре свършена работа. Председателката на КЗД си обяснява анонимен сигнал за бонусите, след който се е разбрало за тях, със стремеж комисията да се покаже в „най-черни краски”, докато никой не си задавал въпроса в какви условия работели нейните служители. „Твърдо заставам зад тях и мисля, че те имат право да получат допълнително възнаграждение. Струва ми се, че има известна степен тенденциозност. Вероятно атаките идват от бивши членове на комисията”, добави Страшимирова. Според нея негативната кампания идвала в „труден и тежък момент”, когато ще се гласува бюджетът на комисията. Председателката дори се оплака, че институцията е с най-малко пари в държавната администрация, дори имало намерения за догодина да им бъдат орязани 500 000 лева, с което бюджетът да падне на 1 380 000 лева.
В началото на ноември Комисията за защита от дискриминация оцеля, след като в парламента гласуваха проекта на независими депутати за закриването й. Според тях дискриминацията е ясно забранена в текстове на конституцията и законите и това прави съществуването на специален закон излишен, а самата комисия се назначава на политически принцип и многократно е била използвана от предишното управление за репресии срещу политически противници на властта.
Комисията, която беше създадена във връзка с европейските изисквания, е погълнала не малко пари на данъкоплатците, допълниха тогава народните избраници, но мнозинството не прие тези аргументи. Конкретният повод за искането за закриване на комисията обаче бе скандалът с нейния доклад, свързан с учебниците, когато остро разкритикува представянето на турците като поробители и насилници, а Левски беше представен като „нарушител на реда“.
Най-големият скандал с бонуси досега се разигра около Агенцията по вписванията. През февруари тогавашната й председателка Виолета Николова беше уволнена, след като се разбра, че е получила 73 000 лева  допълнително само за 2011 г. Николова заяви, че си ги е заслужила и заяви, че няма да ги върне. Прокуратурата дори започна проверка, а бонусите в агенцията бяха забранени със закон, след като се разбра, че общо там за същата година са раздадени 1,6 млн. лева.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *