Бориславова: Премиерът да премисля думите си

Банкерката Цветелина Бориславова даде първото си интервю, след като продаде и последните си дялове в СиБанк. Тя коментира бизнеса, икономиката, политическита скандали и действията на премиера Бойко Борисов.
Пред в. „Труд“ тя признава, че я притесняват скандалите в държавата. „Смятам, че това е много вредно за страната от всякаква гледна точка. Такъв тип публични дебати неминуемо водят до несигурност за всички важни съсловия в страната. Необходима е по-голяма отговорност от факторите на властта в държавата“, заявява Бориславова.

Тя отговаря лаконично на въпроса дали говори по тези проблеми с премиера Бойко Борисов, с когото дълги години имаха връзка. „Винаги съм била откровена до крайност с премиера и винаги съм му казвала нещата с точните наименования. Давала съм му и конкретни примери и разчитам, че все пак се е вслушвал в това, което и аз съм му казвала“.

На въпрос как намира резките му изказвания за президента, десните и опозицията, тя отговаря: „По принцип не съм привърженик на резките изказвания. Както един бизнесмен или банкер трябва да бъде премерен в приказките си по всеки повод, стократно повече това важи за един премиер. Всички са вторачени във всяка дума, която казват нашите ръководители на държавата. Затова е и много важно човек да премисля, преди да говори.

По повод изказването на президента, че ситуацията у нас “става много зле”, Бориславова коментира, че България изживява своята икономическа и финансова криза с леко забавяне.
„В такъв момент много важно е каква политика ще води правителството, защото то е в центъра на менажирането на държавата. То трябва да дава разумни и дългосрочни устойчиви решения. От опита си като бизнесмен знам, че е пагубно да се взема един курс и след това в кратък период да се обръща посоката на движение, дори и да е взето не съвсем правилното решение. Много опасни са хаотичните действия, разнопосочните сигнали. Те са опасни не само за външните инвеститори, от които нашата икономика е силно зависима. Опасни са и вътре за бизнеса.

Запитана как бизнесът разчита сигналите, че се възражда полицейщина в страната заради постоянните акции на МВР, тя отговаря: „За бизнеса е изключително важно МВР и всички правоохранителни и правораздаващи органи да се борят успешно с престъпността. Във всички доклади инвеститорите казват, че именно от това се страхуват в България. Но тази битка не бива да се води толкова видимо. Без да съм експерт по вътрешна сигурност, смятам, че успехът на такива начинания е много по-гарантиран, ако те стават в тишина“.

Бориславова нескрито критикува проекта за АЕЦ “Белене”.
„България има огромен потенциал за развитие на алтернативна енергетика. Имаме свръхпроизводство на ток, а след години, когато икономиката ни ще трябва да намали с 20% консумацията на ток, какво ще правим с огромните мощности на АЕЦ “Белене”? Защо трябва да се изгражда такава огромна атомна мощност, за която ще трябва да изграждаме на наша територия и хранилища за отработеното гориво? Освен от екологична, но и от финансова гледна точка това не е логично. Това е още един добавен разход за страната. Като човек от бизнеса не виждам логика в това решение“, заявява тя.

На въпрос дали това, че продаде и последните си дялове от СИБанк означава, че се оттегля от този бизнес, тя отговаря: „За мен банкирането не е професия, а призвание да служиш на хората. Знам какво искам да продължа да правя оттук нататък, за да бъда от полза за всички около мен и за страната си. Това ми носи истинско удовлетворение.
Бориславова уточнява, че ще запази сградата, в която е централата на СИБанк, която е нейна собственост, но смята да се занимава със зелени енергии, туризъм, привличане на чуждестранни инвеститори и селско стопанство.

Бориславова работи и по проект за възраждане на софийската Мала Света гора.
„Около София има над 140 манастира и църкви, които са били познати като Мала Света гора. Ще направим алея, която да свързва всички тези манастири и София като духовно средище, каквато е била връзката им в миналото със Средец“, казва Цветелина Болиславова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *