Борисов: Без коледни добавки към пенсиите, няма пари

Той поясни, че искат да дадат  допълнителни средства на най-бедните, но няма как да се наруши законът за държавния бюджет.
 
В отговор на въпрос за „ехидността, с която Станишев е коментирал увеличението на пенсиите от април“, Борисов гневно заяви, че не му отива да е ехиден, защото през годините „цялата му рода е допринесла българите да са най-бедните в Европа“. „Как няма да сме най-бедните, като продължаваме да гласуваме за БСП, а ДПС винаги получава 10% и е балансьор“, коментира премиерът.
Той уточни, че рейтинга не го интересува и лесно може да си го вдигне, като увеличи пенсиите, но при действията си се ръководи единствено от държавния интерес.
Борисов обяви, че е доволен от действията на финансовия министър Симеон Дянков, благодарение на когото на всички инстанции са били отхвърлени претенциите на Гад Зееви към българската държава за 10.4 млн. долара. На 20 декември пък се чакало съдебно решение по друг подобен казус, благоприятно развитие по който щяло да спести на страната още 180-190 млн. лева.
Бойко Борисов каза още, че по данни на БНБ резервът на страната в момента е между 6.5 и 7 млрд. лв., като имаме да взимаме и 1 млрд. лв. от Брюксел, но оттам са ни помолили да не си го искаме точно сега. „Станишев много се хвали как ни е оставил 7 млрд. резерв, но ни завеща и 2.5 млрд. неразплатени разходи и 1 млрд. допълнително за година напред, които трябваше да дадем за пенсии“, посочи премиерът.
Попитан за позицията си забраната за тютюнопушенето на обществени места, Борисов каза, че принципно би се съгласил да се разреши пушенето в ресторантите след 22 часа или ако в заведенията има изолирани зали. Неговият съвет беше противниците на забраната да внесат за обсъждане исканията си в парламента.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *