Борисов пресметна наум колко струва АЕЦ ”Белене” – точно 26 млрд. лева

Премиерът Бойко Борисов се оказа доста добър по математика и много бързо пресметна, че АЕЦ „Белене“ ще струва на данъкоплатците 26 млрд. лева

При посещението си в Благоевград министър-председателят доразви вчерашното си изявление, че атомния проект на този етап не може да се осъществи, предаде БНР. Ако се намери финансиране, ясна схема за АЕЦ „Белене”, започваме я утре, заяви премиерът. 26 млрд. струват четири реактори, хилядници, за Турция. Подписаха го миналия месец. 26, като го разделим на четири, се получава 6,5 на един реактор за Турция . 6,5 като го умножиш по две – колко се получава? 13 млрд. евро, пресметна премиерът. Станишев при първа копка е казал, че нашата ще струва 4. Как ще струва 4? Затова има на местото на АЕЦ „Белене” само един гьол, който струва 2 млрд, ядоса се Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов отново потвърди заявлението си , че на този етап България не може да си позволи финансирането на проекта „Бургас-Александруполис“. Според премиера опасенията на хората от Бургаско от евентуални бъдещи аварии и петролни разливи, както и съществуващата неопределеност на правителствата на Русия и Гърция за реализацията на проекта го поставят под съмнение и пред страната ни в момента. Факт безспорен е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито нещо се прави по този проект, заяви премиерът.

По-късно в Перник премиерът Борисов каза, че не се притеснява от проверката на ЕВРОСТАТ за бюджетния дефицит на страната ни, тъй като той се дължи на договори, сключени от предишното правителство. Борисов също заяви, че ще поиска одобрение от парламента за увеличаване на бюджета за строителството на автомагистрала “Люлин“ със 100 млн. лв. Ако това не се случи и аутобанът не бъде готов в поставения срок до края на годината, страната ни ще загуби одобрените за магистралата 300 млн. лв., допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *