Борис Джонсън поиска от Германия и Франция компромис за Брекзит

Британският министър-председател Борис Джонсън призова днес Германия и Франция да направят компромис за Брекзит. И той отново не се сдържа да предупреди, че Великобритания ще е готова да напусне Европейския съюз със или без сделка на 31 октомври, ако е необходимо, предаде Ройтерс.
„Ние ще сме готови да излезем на 31 октомври – със или без сделка“, заяви Джонсън пред репортери.
„Разбира се, нашите приятели и партньори оттатък Ламанша показват леко нежелание да променят своята позиция – чудесно, аз съм уверен, че те ще го направят“, каза той.
Попитан какво може да постигне неговото посещение по-късно тази седмица в Берлин и Париж, Джонсън отговори: „Надявам се, че ще направят компромис – те видяха, че британският парламент три пъти отхвърли споразумението за напускане, предпазният механизъм просто не работи, той не е демократичен. Надявам се, че те ще сметнат за подходящо да направят компромис.“
„Аз искам сделка, ние сме готови да работим с нашите приятели и партньори, за да постигнем сделка, но ако искаш добра сделка за Великобритания, трябва същевременно да се подготвяш за излизане без такава“, каза той.

От континенталния бряг на Ламанша пък стано ясно и  становището на Европейската комисия по болните въпроси, макар и с повече думи и по-дипломатично. ЕК  заяви , че Европейският съюз е готов за Брекзит без сделка и че от такъв вариант най-много би загубила Великобритания, предаде Ройтерс. Комисията към настоящия момент не смята за необходимо да предприема допълнителни мерки за подготовка за подобен сценарий, заяви на брифинг говорителката на ЕК Наташа Берто.
„Това (Брекзит без сделка) очевидно ще причини големи затруднения, както за гражданите, така и за компаниите, като ще има значителни негативни последици в икономически план. Те обаче ще бъдат усетени много по-сериозно във Великобритания, отколкото в 27-те страни членки на Европейския съюз“, изтъква Берто.
Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ако се стигне до Брекзит без сделка, британците биха загубили най-много, каза говорителката.
Британският премиер Борис Джонсън е подложен на засилващ се натиск да сложи предсрочен край на парламентарната ваканция, предаде Асошиейтед прес. Исканията са във връзка с изтеклите в общественото пространство правителствени документи, в които се отправят предупреждения за масов недостиг на стоки, предаде Асошиейтед прес.
Икономисти отдавна предупреждават за подобен нерадостен сценарий, но поддръжниците на Брекзит отхвърлят прогнозите и казват, че става дума за опити да се всява паника.
Опозиционната Лейбъристка партия ще направи всичко възможно, за да предотврати Брекзит без сделка на 31 октомври, заяви днес лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс. Корбин призова противниците на Брекзит без сделка в парламента да гласуват за сваляне на правителството чрез вот на недоверие, за да може Лейбъристката партия да сформира временно правителство, което да осуети излизането от Европейския съюз без сделка.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *