„БорКор“ – операция „Мозъчна атака“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Добрите идат, да
се стягат лошите!

Намериха се пари за новия Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БорКор). Сега да му мислят душманите – твърди с известна ирония Емилиян Лилов в гледната си точка.

Започваме играта с въпрос за 50 лева: Какво е “БорКор”? Възможни отговори: А – така се казва каракачанката на премиера Борисов; B – абревиатура на производствено обединение от социалистическо време; или отговор C – звено към МС за борба срещу мафията и корупцията. Както винаги имаме право на три жокера – 50:50, обади се на приятел и помощ от публиката. Засега няма да ги използваме, и се опитваме да поразсъждаваме:

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Поредната паразитираща структура с тлъст бюджет?
Кьорфишеци на всеки километър
Изключваме отговор А, понеже сме сигурни, че премиерското куче се казва „Борко“. Стара абревиатура по съветски модел също няма да е, понеже щеше да се изписва с главни букви и да съдържа ключовата дума „народ“, напр. НАРКООП. Остава да е някакво звено за борба срещу нещо. Да, по-скоро сме сигурни, маркираме отговор С.
Правилен отговор – БорКор е поредното стратегическо отроче на прехода, което, вярно, няма оперативни функции като МВР и ДАНС, но далеч надминава по амбиции всякакви създавани дотук звена за борба срещу корупцията, за конфликт на интереси и т.н. Още от абревиатурата трябва да лъха категорична увереност, стегната сякаш в сталински мундир. По замисъл трябва да свърже в единен мозъчен тръст масивите и общите усилия на МВР, правосъдното и финансово министерства, прокуратурата и следствието, ВСС, затворите, НАП и ДАНС, митиниците.
155 избранника ще правят различни видове анализ и развойна дейност в името на стабилно и непротиворечиво законодателство, нова наказателна политика. Ще се гони прозрачност при финансиране на политическите партии и откритост при процедури за възлагане на обществени поръчки, предоставяне на концесии и усвояване на европари. Първите промени, според правосъдната министърка, ще атакуват законите за администрацията, конфискацията на престъпното имущество и този за конфликт на интереси. От такава прекрасна програма чак да му се приспи на избирателя, в смисъл – да си спи спокойно, понеже отвън го вардят добрите.
В последните си доклади европейските наблюдаващи България алармират, че МВР и Прокуратурата нямат финансов капацитет за качествена (откъм събиране на доказателства) борба срещу престъпността. Затова и няма присъди, а показните акции са телевизионен кьорфишек. Доколко е оправдано такова мащабно финансиране на БорКор, и не е ли възможно по-разумно преразпределение на средствата, особено когато полицаите нямат нови кубинки и бензин, за да гонятпрестъпната арогантност?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Успех на новата мега-идея!
Кой кого накрая?
Да, безспорно са важни анализът и стратегията – с тях половината битка е спечелена. А също и чуждият опит (в случая ноу-хау-то идва от Германия). Но няма ли опасност „мислителите“ от новия мозъчен тръст към МС да се превърнат в поредната паразитираща структура с огромен бюджет? Чисто по български!
Умореното българско общество е в апатично очакване. Наслука! Дано успее една от последните мащабни идеи на Борисовото правителство, чиито песъчинки в часовника изтичат. И след многото поправителни сесии за България целта не бива да е само митичният Шенген, а излизането от кома на една интоксикирана държава.
Играта завършва с въпрос за много повече от 100.000 лева. Той може да бъде формулиран и така: Кой кого накрая – БорКор или КорБор?

Емилиян Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *