БОРКОР ще струва около 2 млн. лева годишно

„Това е нов подход, който не се прилага в нашата страна. Самата технология за работа е германски метод, който ние трябва да адаптираме“, каза още Миланов. По думите му този проект ще струва на българския бюджет 2 млн. лева на година.
Центърът за противодействие и превенция на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) има преди всичко аналитична дейност. Това каза съветникът на МВР Ролф Шлотерер в същото предаване. „Центърът ще разработва мерки. Ние не сме оперативно звено и нашата дейност няма да се припокрива с дейността на други служби“, каза още той. По думите му проекът ще бъде финансиран основно от българския бюджет, като вероятно ще има финансова подкрепа от страна на други държави и най-вероятно от европейските социални фондове.
„Проблемът с корупцията е многообразен. Генерално казано, отделните системи в областта на административното управление генерират сами по себе си една система на корупция. Когато се разглежда в детайли, виждаме, че корупцията се появява там, където има възможност за нея“, посочи Шлотерер.
В България рисковете за разкриваемост на корупция са много малко. Ако погледнете индекса, България се намира на последно място по отношение на корупцията, и когато това се промени, в България ще могат да съществуват такива процеси, каквито съществуват в другите европейски държави“, каза Шлотерер. Той обясни, че този модел дава инструментите за комплексни решения. „Този модел е на немското правителство и всички държавни институции в Германия използват този модел. България отдавна разчита на подкрепата на международни институции и на експерти от други държави и така е и в този случай“, допълни съветникът на МВР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *