Борсата заглади косъм покрай приватизацията

Разбира се, приватизацията бе тази, която прикова интереса към борсата, но освен нея през пазара се извършиха и няколко големи прехвърляния на капитал. Наби се на очи и засилената активност по някои позиции, за които е възможно да са допринесли излезлите отчети с финансови резултати в края на деветмесечието.
За индексите първата седмица на ноември бе добра.
SOFIX се покачи с 0.96% до 330.80 пункта. BG40 порасна с 1.47% до 120.61 пункта.  BGREIT добави 1.57% до 80.16 пункта. BGTR30 напредна с 0.20% до 253.41 пункта.
Седмицата стартира с голямо събитие – аукциона за държавните пакети в дружества от групата на ЧЕЗ. За изненада на пазара, мажоритарят не показа, че участва в изкупуването на акции и с такива се сдобиха множество индивидуални инвеститори и спекуланти. Имаше и по-големи покупки през няколко инвестиционни посредника, но за чия сметка са купували те, ще стане ясно през следващата седмица, когато Централен депозитар обяви резултатите от аукциона.
Той бе успешно финализиран за пет дни, като държавата прибра 115 млн. лв. от дяловете си в ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД.
Над 11% от капитала на компанията бе изтъргуван през борсата през тази седмица. Най-големите сделки бяха осъществени в понеделник, когато премина обем от над 600 хил. акции и в петък, когато бяха прехвърлени още 237 хил. лота. През тази седмица холдингът отчете 11.2 млн. лв. печалба към края на деветмесечието, което на пръв поглед е по-малко от реализираният финансов резултат към същия период на миналата година, но инвеститорите помнят, че тогава той той бе висок заради изплатените дивиденти преди приватизацията на държавния дял в Булгартабак.
Активна търговия с акциите на Софарма АД се наблюдаваше през тази седмица. Те поевтиняха с 2.71% до 2.330 лв. в петъчната сесия.
Големи сделки имаше с Каолин АД в понеделник. Тогава по позицията се прехвърлиха над 7 млн. акции за 11.3 млн. лв. На седмична база книжата на добивното дружество поевтиняха с 3.88% до 2.500 лв. То бе споменато в новините като представител на минния бранш,  който през тази седмица се обяви против екологичния рекет на организации, претендиращи, че защитават природата, но на практика спъват бизнеса. В столицата имаше дори протестно шествие на представители на индустриалците.
В същото време индустриалците в енергетиката са добре приети от инвеститорите на фондовата борса. Един от новите емитенти, Енерго-Про мрежи АД, се търгува активно на пазара. Книжата му поскъпнаха от 141 лв. на 145 лв. за акция, което е седмичен ръст от 2.83%.
През следващата седмица предстоят пет общи събрания на акционерите в Елените АД, Родна земя Холдинг АД, Парк АДСИЦ, Добруджа холдинг АД, Петрол АД (09.11).
В средата на следващата седмица ще се проведе и поредният централизиран публичен търг през Българска фондова борса, на който държавата предлага за продажба миноритарни пакети в 20 дружества. За 15 от тях може да се играе с компенсаторки. За по-атрактивни от списъка се смятат Борса-Стара Загора АД, Химимпорт АД, пловдивският Кочо Честеменски АД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *