Борсата увеличи богатството на замогналите се китайци

Силното повишение на котировките на китайските фондови борси тази година е допринесло за увеличаването на богатството на 400-те най-заможни китайци. Това твърди в днешния си брой американското списание Форбс, публикувайки списъка на най-големите състояние в Китай за 2009 г.
Първите 400 богатства в Китай вече се оценяват на общо 314 милиарда долара спрямо 173 милиарда долара година по-рано, отбелязва Форбс.
Броят на милиардерите в долари е скочил от 24 миналата година до 79 тази година, след като борсите в Хонконг и Шанхай са отчели повишение на котировките съответно с 56 и 69%, подчертават авторите на класацията на Форбс.
Китайските предприемачи преминаха през много трудности миналата година, но отново забогатяват, подчерта представителят на Форбс Ръсел Фланъри на пресконференция днес в Шанхай.
В класацията са включени състоянията, които са поне 300 милиона долара, докато критерият за миналата година бе 200 милиона долара.
Най-богатият китаец според тазгодишната класация на Форбс е Ван Чуанфу от компанията BYD, която произвежда батерии, а вече навлиза и в сектора на автомобилните електрически батерии. Ван Чуанфу е спечелил 5.8 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *