Борсите във Венецуела и Египет – първи в света по доходност

През първите седем месеца наблюдавахме големи колебания както на борсите в Западна Европа, така и при големите развиващи се пазари като Китай, Бразилия и Русия. В същото време някои по-малки пазари се представиха изключително силно, което е показател, че паричният поток се премества към тях, коментират анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт в обзор за изтеклите седем месеца.
Топ-пазарите за този период от време са Венецуела и Египет с доходност от 111.1% и 34.2%. Сред първите 20 пазара по доходност обаче откриваме още много от тези по-малки нови развиващи се пазари: като Филипините, Кения, Виетнам, Нигерия. Голяма част от тези пазари привличат инвеститорите с много ниските си коефициенти цена/печалба (P/E), което кара инвеститорите да ги определят като подценени. Голяма част от тези и от други пазари в Латинска Америка, Африка и Азия вероятно ще се представят най-силно през следващите няколко години – именно заради подценените акции на тях. Движението на паричните потоци през последните месеци показва желанието на инвеститорите да се позиционират дългосрочно именно в такива по-малки пазари.
Регионът на Източна Европа се представя смесено от началото на годината. Сред най-падналите пазари в световен мащаб са тези в Украйна и Гърция, но в същото време в този регион има и много пазари, които се представят много силно от началото на годината. Водещ пазар е Турция с 25.3%, което го нарежда на трето място в света за първите седем месеца. Непосредствено след Турция епредставянето на Естония с 22.0%. Сред първите 20 пазара в света по доходност от началото на годината е още Литва (с 16.1%). Северната ни съседка Румъния започна годината много силно, след това отстъпи от завоюваните си позиции, но въпреки това е с прилична доходност от 8.2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *