Борсите в Европа надигнаха глава

15:48 часа След като започнаха новата седмица с понижения, акциите в Европа в последния час преминаха в зелена територия. DAX се покачва с 0.45% до 6522 пункта, FTSE100 расте с 0.37% до 5724 пункта, а CAC40 расте с 0.1% до 3831 пункта.
50 минути преди Wall Street да отвори, фючърсите на акциите от Nasdaq се покачват, а S&P500 и Dow Jones спадат.
Стимул европейските борси получиха от офертата на Royal Bank of Canada за покупката на фондовия мениджър BlueBay за сумата от 1.5 млрд. долара. Това компенсира спада, причинен от отказа за сливането на активите за добив на желязна руда на минните гиганти BHP Billiton и Rio Tinto Group.
Акциите на френския самолетен превозвач Air France скочиха с 2.1%, след като Citigroup ги препоръчаха за покупка.
Позитивен сигнал за еврозоната даде новината, че междубанковите лихви се покачват. Това всъщност означава, че банките вече са по-склонни да взимат пари една от друга и програмите на Европейската централна банка остават по-малко търсени.
Също така се разбра, че Английската централна банка ще стимулира икономиката с още 100 млрд. паунда. Лихвата на банката ще е на рекордно ниското ниво от 0.5% поне до края на 2012 г., заявиха от банката.
Специален случай представлява днес Phillips. Компанията обяви тройно по-висока печалба за третото тримесечие, но се смъкна с 4% в Амстердам, тъй като използва фразата „предпазливост в края на годината“.
След като Citigroup съобщи за печалба за тримесечието в размер над 2 милиарда долара, фючърсите на акциите на банката се търгуват с 2% повишение в предварителната търговия.
11:04 часа Борсите в Европа отвориха с понижение. От Philips Electronics предупредиха, че резултатите до края на годината няма да са блестящи и инвеститорите трябва да са „предпазливи“. На тази основа акциите на компанията се понижиха с повече от 3%, като оптимизмът и в другите сектори избледня.
Индексът FTSE100 се понижава с 0.5% до 5675 пункта, DAX се смъква с 0.37% до 6468 пункта, а CAC 40 пада с 0.6% до 3805 пункта.
На Азиатските пазари акциите като цяло се понижават, с изключение на технологичните компании, които имат силен ден в Япония във връзка със силните резултати на лидера Google. Поскъпването на долара доведе до разпродажби, като инвеститорте решиха да оберат печалбите си, коментира AP. Това доведе до спад на цената на акциите.
Анализатори твърдят, че скорошното поскъпване на акциите и суровините се дължи само на евтиния долар, който почти е принудил да се инвестира в по-рискови активи. Затвърждаването на щатската валута е спряло тази тенденция.
Nikkei се понижава с 9498 пункта, минус 0.02%, индексът Hang Seng пада с 0.99% до 23521 пункта, CSI300 в Шанхай пада с 0.65% до 3306 пункта.
08:17 часа българско време Предимно на отрицателна територия протича сесията на азиатските фондови борси в понеделник сутрин. Слабото представяне на Wall Street от петък направи играчите предпазливи. Липсват и по-съществени икономически новини, които да мотивират търговията.
Единствено в Китай прозират по-оптимистични сантименти, но те са концентрирани около производителите на стомана, тъй като очакванията на икономистите са свързани с ръст в цената на продукцията им.
NIKKEI 225 се покачва с 0.01% до 9 501 пункта. HANG SENG INDEX пада с 1.01% до 23 517 пункта. CSI 300 INDEX расте с 0.65% до 3 349 пункта.
Интрига за пазарите и по-конкретно този в Япония е появилата се информация, че Ford Motor Co възнамерява да продаде голяма част от дела си в Mazda Motor Corp. на Sumitomo Mitsui Banking Corp. Според неофициалната информация, цитирана в медиите, Ford смята да се раздели с 3% от дела си, който възлиза на общо 11%, а окончателното решение ще бъде взето в края на годината. 
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *