Борсите реагират добре на бизнес експанзията в еврозоната

Борсите от Стария континент постепенно преодоляват първоначалния си негативен старт и днес повечето основни фондови индекси излизат на позитивна територия. Това вероятно е резултат преди всичко на изненадващо доброто проучване на агенция Markit, показващо ускоряване на бизнес активността в еврозоната през февруари до близо 6-годишен връх.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,28% след вчерашен растеж с 0,2%, достигайки 372,13 пункта – най-високо ниво от декември 2015-а година.

Възходящото движение на борсите на стария континент обаче се ограничава от негативно представяне на банковия сектор след доста слаби финансови резултати на банката HSBC.

Акциите на най-голямата европейска банка се понижават с цели 6,6%, тъй като фокусираната предимно върху бизнеса си в Азия кредитна институция отчете нетна загуба в размер на цели 4,23 млрд. долара през последното тримесечие на 2016-а след загуба за 1,33 млрд. долара година по-рано. HSBC също така обяви, че допълнително ще изкупи обратно свои акции за 1 млрд. долара. Това се отразява негативно на целия банков сектор, като общият Stoxx Europe 600 Banks Index се понижава с над 1 на сто.

Немският фондов индекс DAX напредва с 0,45% благодарение на проучване на Markit, отчитащо подобрение на бизнес активността в Германия през февруари до близо тригодишен връх. Аналогично солидно проучване беше представено и за Франция (ръст на бизнес активността в частния сектор до 69-месечен връх), но въпреки това френският фондов индекс CAC40 се повишава с едва 0,06%, тъй като инвеститорите остават притеснени от изхода на президентската надпревара в страната.

Британският индекс FTSE100 пък се понижава с 0,21% на фона на солидния спад на акциите на банката HSBC, листвана на борсата в Лондон. Колебливо представяне бележат и акциите на големи минно-добивни компании като BHP Billiton и Anglo American PLC, въпреки представени от тях добри финансови резултати, дължащи са на по-високи цени на суровините. BHP Billiton излезе на печалба от 3,2 млрд. долара през първата половина на фискалната си година, докато Anglo American PLC излезе на печалба от 1,6 млрд. долара за цялата финансова година. Въпреки това акциите на BHP Billiton нараства с едва 0,25%, докато тези на Anglo American се понижават с 1,1%.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *