Борсите реагираха на лоши и на добри новини

Разходите на потребителите в САЩ за стоки и услуги бележат по-голям от очаквания ръст за февруари. Изнесените данни сочат повишение на разходите с 0,8% при прогнози за нарастване с около 0,6%. Това веднага подсили оптимизма за по-бързо възстановяване на икономиката.
Отчетеното увеличение е най-голямото от юли миналата година. Според някои анализатори обаче по-бързият темп на нарастване на разходите спрямо доходите поражда опасения за забавяне възстановяването на икономиката и по-нататъшно намаление на спестяванията.
Данните за февруари показват, че доходите се повишават с 0,2%, като очакванията на икономистите бяха за ръст от 0,4%.
Явно обаче повишението на разходите повлия оптимистично на инвеститорите в САЩ, като към този момент основните индекси се покачват. За това допринесоха и данните на Мичиганския университет, според които потребителското доверие през март се увеличава от 75,3 до 76,2 пункта. Това е и най-високата стойност за последната година.
Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,16% до 13 166 пункта, като Walt Disney Co отчита повишение от 0,66%.
S&P 500 добавя 0,06 до 1404 пункта.  Nasdaq засега се понижава с 0,24% до 3088 пункта.
Златото поскъпва с 0,67% до 1666 долара за тройунция. Петролът също се повишава – с 0,56% до 103,37 долара за барел.
При валутите еврото се покачва до 1,3350 долара. Доларовият индекс се понижава до 78,92 пункта.
Инфлацията в еврозоната през март се успокоява и пада до 2.6%, съобщи Евростат. Намалението е с 0.1% спрямо ръста на цените през февруари.
При такава новина еврото продължава да поскъпва до $ 1.3348 към долара.
Изненадващо лоша новина поднесе Германия преди отварянето на европейските борси. Вместо да се е увеличила с 1.2%, както очакваха икономистите, търговията на дребно през месец февруари е спаднала с 1.1%. С това неприятните новини в емисията не се изчерпват.
Испания отчете 20-ти пореден месец на свиване на продажбите на дребно, като на годишна база през февруари контракцията е от 6.4%. Във Франция пък потребителските покупки се увеличили с 3% през февруари, спрямо предходния месец януари. На годишна база ръстът е от 0.5%, което макар да е добра новина, едва ли е задоволително за инвестиращите на фондовите борси.
След тези новини, можеше да се очаква, че индексите ще продължат курса си надолу. Вчера те завършиха със загуби от по над един процент. Оказва се обаче, че явно корекцията е изчерпана и инвеститорите искат да завършат с добър резултат месеца и тримесечието. Така към този час индексите в Европа се покачват в опит да наваксат част от вчерашните загуби.
FTSE 100 INDEX добавя 0.38% до 5 763 пункта.  DAX INDEX добавя 0.65% до 6 920 пункта. CAC 40 INDEX расте с 1.09% до 3 417 пункта.
Еврото поскъпва към долара с близо половин процент до $ 1.3363. петролът също поскъпва с 53 цента до $ 103.31 за фючърс на лекия американски петрол с доставка през май и с 30 цента до $ 123.82 за фючърс на сорт брент.
През последните минути се усети натиск на облигационните пазари в Европа. Доходността по двугодишните италиански ДЦК се качи с 12 базисни пункта до 3.1%, а за покупката на двугодишните испански облигации инвеститорите искат 51 базисни пункта по-висока лихва или 3.11%.
Днешният 30 март е последния търговски ден за това тримесечие, което донесе добри резултати за индексите в Азия и умерен напредък за щатите. Корекцията, която се появи преди няколко седмици на фондовите борси, е на път да свърши, тъй като липсват тревожни новини. Успокоението, че най-лошото в Европа бе избегнато със сделката за дълга на Гърция изигра своята роля. Програмата за дългосрочно рефинансиране на Европейската централна банка също бе сред факторите, които доведоха до успокояване на инвеститорите. Въпреки това през последните часове те отново бяха предимно предпазливи и подвластни на смесени настроения. Може би изчакват новини от срещата на европейските финансови министри в Копенхаген, която започва днес, както и данните за потребителското доверие, разходите на домакинствата в САЩ и нивото на PMI-индекса в Китай.
На Wall Street с ръст завърши само индустриалният DJIA. Помогнаха му добрите резултати на компании като Alcoa, Caterpillar, Coca-Cola.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.15% до 13 145 пункта.  S&P 500 INDEX спадна с 0.16% до 1 403 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX потъна с 0.31% до 3 095 пункта.
В Азия търговията също е разнопосочна. В Токио търговията е на червено заради данните за състоянието на японската икономика. През февруари равнището на безработица пада до 4.5%, а потребителските цени са се вдигнали с 0.1%. Обемът на индустриалната продукция е намалял с 1.2% през февруари.
NIKKEI 225 се понижава с 0.27% до 10 087 пункта.   HANG SENG INDEX пада с 0.44% до 20 518 пункта. CSI 300 INDEX расте с 0.48% до 2 454 пункта.
Въпреки негативния резултат за индексите в днешната сесия, месецът бе добър за акциите, търгувани на борсите в Азия. Върху тях оказа влияние динамиката във валутната търговия и най-вече отслабването на йената към долара, което осигури конкурентно предимство на износителите.
Към този час доларът пада към еврото до $ 1.3347, а към японската йена губи 0.67% до 82.337. В хода на търговията зелените пари имаха пропадане и под равнището от 82 йени за долар.
Доларовият индекс DXY се понижава с 0.41% до 78.79 пункта. През този месец еврото изгуби 0.4% към долара, но от началото на годината до сега е поскъпнало с 2.5%. Причина за това е отпадането на непосредствената заплаха за европейските икономики след сделката за с дълга на Гърция. Повлия и програмата за дългосрочно рефинансиране на Европейската централна банка.
В търговията с петрол американската сесия затвори на $ 102.78 за барел, като така отбеляза втори пореден ден на загуба. Изказването на петролния министър на Саудитска Арабия бе, че страната има възможност незабавно да покрие всякакъвдефицит. На месечна база петролът се ориентира към спад с 4%, но от началото на годината до сега фючърсите са поскъпнали с 4%.
В азиатската сесия лекият американски петрол поскъпва с 54 цента до $ 103.32 за барел. Сортът брент също е нагоре с 13 цента до $ 123.65 за барел.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *