Борсите са в ръст след силни данни отвъд океана

Без изненади, изнесените статистики потвърдиха добрите очаквания и дори ги надминаха.
По отношение на леката промишленост, индексът, който проследява състоянието й, отчете повишение през месец октомври от 51.5% на 51.7%. Това е показателно за оздравяване на икономиката.
Повишила се е и продуктивността на американските работници през третото тримесечие на годината, като подобрението е с 1.9% спрямо
Излязоха и данните на ADP за новоразкрити 158 хил. нови работни места от частния сектор в САЩ.
Строителството също даде поводи за оптимизъм, че кризата е преборена. Разходите за строителство в САЩ са се увеличили с 0.6% през септември, което е индикация за съживяване на активността в сектора. Повече се инвестира в частни обекти, като разходите за тях се увеличават с 1.3%, докато разходите за строеж на публични сгради и съоръжения падат с 0.8%. Конкретно при разходите за строителство на жилища разходите са скочили с 2.8% през септември.
Dow Jones Industrial Avg. добавя 1.08% до 13 238 пункта.  S&P 500 Index напредва с 0.92% до 1 425 пункта. NASDAQ Composite Index скача с 1.21% до 3 013 пункта.
Европейските индекси също се движат с покачвания от по над един процент. Инвеститорите са окуражено от добрите данни за подобряваща се икономическа среда в САЩ и в другите големи икономики. Бразилия също отчете подобрение в леката промишленост.
Възможно е това да е сред факторите, които се отразиха в цената на петрола. В търговията с основната енергийна суровина фючърсите за доставка на лек американски петрол през декември поскъпват с 33 цента до $ 86.57 за барел. Сортът брент продължава да поевтинява с 95 цента до $ 108.47 за барел.
Доларът позволи на еврото да го надвие и обменният курс към този час е $ 1.2971.
През следващите два дни най-големите икономики в света обявяват данни за леката си промишленост. Тази сутрин Китай излезе с много силни данни за ръст на активността, подкрепен от солидни нови поръчки. По-късно следобед, българско време, и САЩ ще отчетат какви са сантиментите в леката промишленост. Турция също поднесе новина с ръст на ISM-индекса си през октомври. Така нивото му достигна едногодишен пик, което означава, че и активността в леката промишленост е висока.
След като азиатските акции имаха възможността да реагират позитивно на данните от Китай, и Европа изглежда оптимистично настроена. Индексите отвориха на положителна територия, като само във Франция надделяват мечките.
FTSE 100 се покачва с 0.21% до 5 795 пункта.  DAX INDEX расте с 0.24% до 7 279 пункта. CAC 40 пада с 0.12% до 3 425 пункта.
Еврото се понижава към долара до $ 1.2943.
При петрола тенденциите се запазват – лекият американски поскъпва до $ 86.53 за барел, а сортът брент поевтинява до $ 108.85 за барел.
Wall Street отвори за пръв път, след удара на урагана Санди. Инвеститорите имаха да преглъщат тонове от данни и информация, появили се през последните пет дни, за да могат да вземат своите инвестиционни решения. Това предопредели и по-сдържаната търговия, която рефлектира в минимални отклонения в нивата на водещите индекси.
Dow Jones Industrial Avg. спадна с 0.08% до 13 096 пункта.  S&P 500 Index се покачи с 0.02% до 1 412 пункта. NASDAQ Composite Index загуби 0.36% до 2 977 пункта.
Към този час, по време на азиатската сесия, силен ръст прави борсата в Китай. Причината за това е резултатът от две независими едно от друго проучвания, която показват значително подобрение на активността в леката промишленост, измервана чрез индекса IMS. Нови поръчки към сектора вдигат оборотите, а с това и повишават очакванията за по-добри крайни резултати.
Nikkei 225 расте с 0.21% до 8 946 пункта. Hang Seng Index напредва с 0.72% до 21 798 пункта. CSI 300 Index добавя 2.13% до 2  302 пункта.
На суровинните пазари лекият американски петрол с доставка през декември поскъпва с 19 цента до $ 86.43 за барел в азиатската сесия. Това му е втория ден на ръст, като до вчера американските инвеститори търгуваха контрактите електронно, а снощи за пръв път сделките се сключваха на борсовия под.
Сортът брент пада с 57 цента до $ 108.84 за барел.
Във валутната търговия доларът е потиснат. Доларовият индекс DXY пада с 0.03% до 79.94 пункта. Еврото поскъпва до $ 1.2962, а японската йена пада към долара до 79.834 йени за един долар.
Днес се очакват множество важни данни отвъд океана. Ще има данни за броя на новите молби за помощ при безработица, ще бъде оповестено изменението в нивото на индекса ISM, проследяващ активността в леката промишленост, предстои обявяването и на петролните запаси в САЩ. Продължават да излизат и отчетите за края на деветмесечието, което също има потенциал да се отрази на търговията на борсите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *