Борси, петрол

Борси, петрол

Акциите на Токийската фондова борса силно поевтиняха в края на днешната търговия следвайки спада на Уолстрийт на фона на опасенията от военна намеса на Запада срещу сирийския режим, предаде AFP. Водещият индекс в Токио Nikkei-225 изгуби 203,91 пункта или 1,51% до 13 338,46 пункта. Засилващото се напрежение със Сирия предизвика рязък спад на котировките на Уолстрийт вчера в края на търговията, докато цените на петрола достигнаха 18-месечен максимум, предаде AP. Промишленият индекс Dow Jones изгуби 170 пункта или 1,1% до 14 776 пункта при закриването на сесията – най-ниската стойност на закриване от два месеца. По-широкообхватният индекс Standard&Poor’s 500 спадна с 26 пункта или 1,6% и достигна 1630 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се понижи със 79 пункта или цели 2,2% до 3578 пункта. Рязък спад настъпи при цените на акциите на авиокомпаниите, след като поскъпването на петрола засили опасенията от покачване на разходите за гориво.

Цените на петрола силно се повишиха днес в азиатската търговия след изявленията на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, че американските сили са готови да действат при евентуална заповед на президента Барак Обама за военна намеса в Сирия, предаде AP. Американският лек суров петрол с доставка през октомври повиши цената си с $3,02 или 2,8% до $112,03 за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същите контракти се повиши с $3,09 до $109,01 за барел при закриването на сесията. Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поскъпна с 2,59 до $116,95 за барел. През последните три месеца цените на петрола са нараснали с над 15% в резултат на безпокойствата за гражданската война в Сирия и размириците в Египет, отбелязва AP. Страната не е голям износител на петрол, но инвеститорите се опасяват, че насилието може да се разпространи в по-големи износители и да бъдат нарушени транспортни коридори за черното злато.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол вчера се повиши до $108,36 за барел, информира днес на сайта си петролният картел. В петък един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за $108,25.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *