Бош откри завод за чипове, управляван от AI

Индустриалният гигант Бош откри в Дрезден един от най-модерните заводи за полупроводници в света. Той е изцяло свързан, управляван от изкуствен интелект и самооптимизиращ се.

Новото съоръжение на Бош в Дрезден е най-голямата единична инвестиция на компанията
(снимка: Robert Bosch GmbH)

 

„Полупроводниците са основна технология за Бош и е стратегически важно да ги разработваме и произвеждаме сами. В Дрезден с помощта на изкуствения интелект ще издигнем производството на полупроводници на по-високо ниво”, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, информира technews.bg.

Това е първата фабрика на компанията с AIoT: напълно свързана, управлявана от данни и самооптимизираща се от самото начало. Бош инвестира около един милиард евро в тази хай-тек локация, което е най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната история на компанията, допълни д-р Денер.

Производството в Дрезден ще стартира още през юли – шест месеца по-рано от планираното. Първите полупроводници, произведени в новия завод, ще бъдат инсталирани в електроинструментите на Бош. Производството на чипове за клиентите от автомобилната индустрия ще започне през септември – три месеца по-рано от планираното.

„Новият завод за полупроводници е голямо предимство за Европа, Германия и Саксония. Пряко и косвено това означава много нови работни места и огромен ръст в индустрията. Инвестицията от един милиард евро засилва значимостта на Силициевата Саксония и на цялата европейска полупроводникова индустрия”, заяви Михаел Кречмер, министър-председател на Саксония.

250 души вече работят на площ от 72 000 кв.м. в завода за полупроводници в столицата на провинция Саксония. След завършване на строителните работи персоналът ще нарасне до около 700 души.

AIoT заводът на Бош в Дрезден налага нови стандарти в производството на чипове
(снимка: Robert Bosch GmbH)

Мислещи машини, поддръжка от разстояние 9 000 км, очила с вградени камери: новият завод за полупроводници в Дрезден е сред най-иновативните в света. „Благодарение на комбинацията от изкуствен интелект и интернет на нещата, ние създаваме основата за непрекъснато усъвършенстване на производството на базата на данните”, каза Денер.

В конкретни термини това означава, че всички данни в завода за полупроводници – от машините, сензорите и продуктите – се събират в централна база данни. Резултатът: всяка секунда се генерират производствени данни, еквивалентни на 500 страници текст. Само за един ден това са над 42 милиона страници.

Bosch office building in Frechen, Germany Frechen, Germany - September 2, 2018: Bosch office building. Bosch is a German multinational engineering and electronics company headquartered in Germany bosch factory stock pictures, royalty-free photos & images

След това тези данни се оценяват чрез методите на изкуствения интелект. В този процес самооптимизиращите се алгоритми се научават да правят прогнози въз основа на данните. Така процесите на производство и поддръжка се анализират в реално време.

Например, един AI алгоритъм може да открие и най-малките продуктови аномалии. Тези аномалии са видими на повърхността на пластината под формата на специфични модели на грешки, известни като подписи. Причините за тях се анализират незабавно и отклоненията от процеса се коригират начаса, преди да повлияят на надеждността на продукта.

Друга изключителна характеристика на завода за полупроводници е, че той съществува два пъти – веднъж в реалността и веднъж в дигиталния свят. Специализираният термин за това е „дигитален близнак”. По време на строителните дейности всички елементи на завода и всички данни, свързани с него, са записани цифрово и визуализирани в триизмерен модел.

Близнакът е съставен от близо половин милион 3D обекта, включващи сгради и инфраструктура, системи за доставка и изхвърляне на отпадъците, кабелни канали и вентилационни системи, както и машини и производствени линии. Това позволява на Бош да симулира както планове за оптимизиране на процесите, така и ремонтни дейности, без да се намесва в текущите операции.

Първите чипове за електроинструментите на Бош ще са готови през юли
(снимка: Robert Bosch GmbH)

Поддръжката на завода в Дрезден също използва високите технологии: с помощта на очилата за данни и добавената реалност обслужването на машините може да се извършва дистанционно. С други думи, поддръжката в Дрезден може да се извърши от експерт от машиностроителна компания в Азия, без да е необходимо този експерт да идва в Дрезден.

Чрез камерата, вградена в очила за данни, изображенията се предават през  половината земно кълбо и експертът може да консултира служителя по поддръжката в реално време. Тази технология изигра и решаваща роля за пускането на машините в експлоатация въпреки ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса.

С изграждането на завода в Дрезден Бош реагира на нарасналото търсене на полупроводници, особено от автомобилната индустрия. „Чрез електронните компоненти, оборудвани с чипове от Дрезден, ще се реализират автоматизираното и икономично шофиране, както и възможно най-добрата защита на пътниците”, заяви Харалд Крьогер, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *