Бразилия замрази държавните разходи

Бразилия замрази държавните разходи за период от следващите двадесет години. Решението беше прието на второ четене от сената в страната. Веднага след приемането на закона избухнаха масови протести в столицата Бразилия, Сао Пауло и други големи градове на страната. 

Хиляди влязоха в сблъсъци с полицията. Няма данни за пострадали. Консервативното правителство на Темер определя реформата като „фундаментална“, за да може да бъде избегнат фалит на държавата. Но политиките на строги икономии предизвикаха протести в държавата.

Законът е централна част от прокарването на реформи за строги икономии, които целят възстановяване на икономиката на латиноамериканския гигант. 53-ма сенатори срещу 16 гласуваха за блокиране вдигането на тавана на разходите.

Дясноцентристкият президент Мишел Темер, даден на прокуратурата за разследване на държавен преврат срещу неговата предшественичка Дилма Русеф, заяви, че строгите мерки са необходими за връщане на контрола върху финансите на страната.

Целта е да бъдат привлечени инвеститори, както и да бъде възстановена най-голямата латиноамериканска икономика, потънала в рецесия от миналата година. Конституционната поправка ще влезе в сила в четвъртък, като е осигурена възможност за президентска ревизия след 10 години. Левите партии се противопоставиха на непопулярната мярка като заявиха, че тя ще нарани качеството на образованието и здравеопазването. Множество протести се провеждат в цяла  Бразилия против плановете на правителството за съкращения на разходите. Представено е предложение за поправка в конституцията да се ограничат средствата за обществени разноски. Размирици имаше в 18 щата.
Учителите не желаят да приемат орязването на средствата, инициирано от правителството:  Ако щата на Рио де Жанейро има финансови проблеми, защо не премахнат данъчните облекчения? Дават се данъчни облекчения на спа хотели, на бижутерии, на пивоварни, на приятелите, каза на протеста недоволна учителка.
Правителството планира да замрази заплатите и наемането на обществените работници за следващите две години. За следващите 20 години пък е планирано ограничаване на социалните разходи до нивото на инфлацията от миналата година. С тази стъпка може да се орежат 19 милиарда долара от бюджета за образование.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *