Браншовици: Високата курортна такса ще доведе до ниска събираемост

Двойното увеличение на курортната такса със 100%, което бе прието на последното заседание на общинския съвет във Варна, ще доведе до по-ниска събираемост на парите, прогнозира председателят на Търговската камара в града доц. Марин Нешков.
С този аргумент браншовиците възнамеряват да предложат на общината преразглеждането на решението за курортната такса в допустими ценови граници. Според тях драстичното завишение ще затрудни хотелиерите и туроператорите.
Стана ясно още, че досега представители от различните камари във Варна винаги са били канени на заседанията, където се е обсъждала курортната такса с изключение на последното, при което е взето решението за почти 100 %-то увеличение.
Относно дейността на Варненската туристическа камара през годината доц. Нешков заяви, че са партньори по два проекта за кандидатстване по програма ФАР. Първият проект е свързан с клъстърите и включва провеждането на обучения и квалификации на заетите в сферата на туризма, както и създаването на мрежа от информационни центрове. Той се осъществява по инициатива на Бизнес агенция – Варна.
Едно от важните условия за кандидатстване е 50 % съфинансиране от страна на подателя на проекта, като максималната сума за кандидатстването е 200 000 евро. Проектът вече е подаден в Министерството на икономиката, като и се чака решение за одобрение. Крайната дата за подписването на договорите с одобрените е 25 февруари.
Стана ясно, че още една фирма от Варненския регион е подала документи по тази програма. Вторият проект, по който Туристическата камара е партньор, е на Икономическия университет. Основната му цел е подготовката на кадри в морската и туристическата индустрия. Документите за кандидатстване са подадени в социалното министерство. Според браншовиците проектът има шансове да спечели финансирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *