Брекзит без сделка може да закрие 100 000 работни места в Германия

Около 100 000 работни места могат да бъдат застрашени в Германия, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, сочи проучване, публикувано вчера във в. „Велт ам зонтаг“ и цитирано от ДПА.„В нито една друга страна отражението върху заетостта като цяло не е толкова голямо, колкото в Германия“, посочи един от авторите на проучването, Оливер Холтемьолер.
Изследването взима предвид само загубата на работни места, която ще бъде предизвикана от спад на износа в резултат на нови мита за вноса във Великобритания в случай на нерегламентиран Брекзит, но не и по-нататъшни заплахи за пазара на труда като например намаляване на готовността да се инвестира.
В Германия автомобилостроенето ще бъде най-засегнато от спада на износа. По отношение на служителите най-голямо отражение ще бъде усетено в заводите на Фолксваген (Volkswagen) във Волфсбург и на Бе Ем Ве (BMW) в Динголфинг-Ландау,  провинция Бавария.
Според проучването във Волфсбург ще бъдат засегнати 500 работници, а в Динголфинг-Ландау – 265.
Като цяло изследователите от Института за икономически проучвания в Хале и университета Мартин Лутър Кинг в Хале-Витенберг виждат най-големи рискове за провинции Баден-Вюртемберг, Бавария и Северен Рейн-Вестфалия, докато почти никакви работни места няма да бъдат в опасност в Източна Германия.
Освен Германия, според проучването, Франция ще бъде сред най-засегнатите страни от ЕС при Брекзит без сделка, като се очаква там да бъдат застрашени 50 000 работни места. В Китай в опасност ще са около 59 000 работни места. В съотношение с населението ефектът ще бъде най-голям в Малта и Ирландия.
Според проучването 612 000 души по света могат да изгубят работата си в случай на некоординиран Брекзит.

Според анализатори инвеститорите изглежда смятат, че в този момент е по-добре да няма някакво споразумение, тъй като това вероятно ще предостави повече време и може да увеличи възможността самата Великобритания да промени изцяло мнението си по отношение на Брекзит. Въпреки снощния провален вот за договореното от Тереза Мей споразумение за развода с ЕС, повечето икономисти и анализатори все още оценяват на едва около 15% вероятността за „твърд Брекзит“ (излизане на Великобритания от съюз без споразумение).

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *