Брекзит като коледен подарък за Тереза Мей

Брекзит прескочи първото стъпало и това се очерта от наблюдатели така: лидерите на 27-те страни членки днес направиха нещо като коледен подарък на британския премиер Тереза Мей.

Te обявиха, че преговорите за Брекзит могат да навлязат в следващата фаза, която ще е посветена на въпроса за преходния период и бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.
Агенция Асошиейтед прес представя етапите, които следват. 
Кога започват преговорите от новата фаза или така наречената фаза две на Бруекзит? Преговорите в рамките на фаза две би трябвало да започнат през януари. Един от ранните приоритети на новата фаза ще бъде установяването на преходен период, който вероятно ще е около две години, което ще улесни излизането на Великобритания от ЕС.
Но ЕС иска също Лондон да му представи по-подробно възгледите си за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС – един въпрос, по който самото британско правителство остава разделено. Когато всичко това се изясни, ще трябва да се одобрят още ръководни насоки за водене на преговорите, като това ще стане най-вероятно на срещата на върха през март.Какво ще се случи по време на преходния период? 

След като Великобритания официално напусне ЕС на 29 март 2019 г., тя ще изгуби мястото си в Европейския съвет. Тя няма да има депутати в Европейския парламент, нито съдии в съдилищата на ЕС. В същото време ЕС иска Великобритания да спазва всички европейски закони и Европейският съд да остане арбитър на каквито и да е спорове. Това означава, че Великобритания ще трябва да се подчинява на правилата, но без да има право на глас до 2012 г.

Какъв тип търговски отношения с ЕС иска Великобритания? 

Това е все още неясно. Британското правителство казва, че не иска да възприема нито един от съществуващите търговки модели – нито норвежкия модел, който означава по-тясно придържане към европейските регламенти в замяна на достъп до единния пазар, нито пък по-ограничения модел на споразумението с Канада за свободна търговия.

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис даде да се разбере, че Великобритания иска споразумение от типа „Канада плюс плюс плюс“ споразумение, тоест като това на ЕС с Канада, но с много повече допълнения. Самото британско правителство е разделено по въпроса до каква степен е готово да се откаже от икономическата си автономия, за да установи по-тесни икономически връзки с ЕС.

Може ли Великобритания да финализира нова търговска сделка с ЕС преди Брекзит? 

Не. Великобритания може да преговаря с партньорите си от ЕС и да установи условията на бъдещите търговски отношения, но никакво споразумение не може да бъде сключено, докато тя не е напълно извън съюза. По същия начин Великобритания не може да сключва търговски споразумения с други страни, докато не е напълно напуснала съюза.

Ще бъде ли по-трудна втората фаза на преговорите от първата? 

Това също не е ясно. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск намекна, че това ще е така. Той вече каза, че ЕС ще започне проучвателни контакти с Великобритания, за да разбере какви бъдещи търговски отношения иска тя. Както изглежда най-комплексният въпрос си остава този за границата между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното Кралство. Преговорите по този въпрос ще продължат през втората преговорна фаза.
Към момента никой не знае как Великобритания ще може да напусне европейския единен пазар и митнически съюз и ще може да запази същевременно свободното движение и свободната търговия през тази граница. Всичко това трябва да бъде разрешено до есента на следващата година, за да има време парламентите да ратифицират окончателното споразумение за Брекзит преди март 2019 г.
В анализ по темата пък агенция Франс прес допълва, че стойността на развода между ЕС и Великобритания също не е уредена. Британците говорят за между 40 милиарда и 45 милиарда евро. Министърът за Брекзит Дейвис заплаши, че страната му няма да плати никаква сума, ако не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *