Брекзит може да отнеме 10 години до финала

Брекзит може да се проточи и десет години, преди търговското споразумение между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит да бъде финализирано, като все още има риск от негов провал. Това е заявил британски посланик в ЕС пред представители на правителството на Тереза Мей, съобщава информационната агенция Би Би Си.

Айвън Роджърс, който е британски дипломатически представител в Съюза, е предупредил министрите, че е налице европейски консенсус, според който подобно споразумение няма да бъде факт до около 2025 година и че в крайна сметка националните парламенти на страни – членки на ЕС могат и да го отхвърлят. Атенция  Би Би Си допълва, че от офиса на премиера Тереза Мей са заявили, че не разполагат с подобно становище, изразено от британския дипломат.

От доста време насам редица официални представители на ЕС заявяват, че преговорите за търговско споразумение на Обединеното кралство с Блока могат да отнеме доста години, визирайки факта, че Съюзът започна търговски преговори с Канада през 2009 година, като все още това споразумение не е влязло в сила.

Британските власти обаче се надяват да бъде съкратено времето за сключване на подобно споразумение, аргументирайки се, че британската регулация е в съответствие със стандартите на ЕС след десетилетия на членство в Съюза. Високопоставен европейски дипломат определи така процедурата: Задействането на процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз е като изключване на двигателите на самолет: най-добре е да го направиш едва когато видиш пистата за приземяване. Иначе има опасност нещата да се развият зле…

Макар и да няма прецедент за член 50, Камарата на лордовете вече  обсъди как би действал Брекзитът. През май тя публикува доклад след консултации с юридически експерти. Един от авторите на доклада Дерик Уайът каза, че законът позволява на Великобритания да си промени решението след позоваване на член 50, макар и това да би било политически трудно. „По закон Великобритания може да си промени решението преди да се оттегли от ЕС и в крайна сметка да реши да остане“, каза Уайът.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *