Брекзит ще навреди силно на немските фирми

 Брекзит, което начало Тереза Мей обяви за утре, сряда, 29 март,  ще навреди значително на бизнеса на немските компании с Обединеното кралство и ще доведе до силно намаляване на инвестициите в дългосрочен план.Това заяви във вторник президентът на Германската търговска камара (DIHK) Ерик Швайцер, съобщава агенция Ройтерс, цитиран от БТА.
Четири от всеки десет компании във водещата икономика в Европа очакват отслабване на бизнеса с Острова, посочи Швайцер само ден, преди Великобритания да активира член 50 от Европейския договор, стартирайки по този начин двугодишния процес по развода с ЕС.
Ние трябва да очакваме по-нататъшен спад в търговията през следващите месеци, добави президентът на DIHK. Той също така отбеляза, че почти една от всеки десет немски фирми вече планират да изтеглят инвестиции от Великобритания, въпреки че все още не са известни условията по Брекзит.

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер оценява на 1 милиард евро възможните щети за германската икономика от излизането на Великобритания от Европейския съюз. В интервю за в. „Билд ам зонтаг“ Йотингер изтъква, че ако бюджетът на ЕС остане както досега, то може да се наложи другите страни да се притекат на помощ. По думите му, ако се намали бюджетът със сумата, равна на дела на Великобритания, може да не се налага това да става. „Третият вариант е на Германия да се наложи да поеме допълнителни разходи на стойност около 1 милиард евро“, посочва еврокомисарят.

Ангела Меркел трябва да предложи на Великобритания добра сделка за излизане от структурите на Европейския съюз, в противен случай Берлин рискува да изгуби един милион работни места в автомобилното производство. Това предупреди Иън Дънкън Смит, писа британският в. „Дейли експрес“. Бившият лидер на торите похвали възможностите за Великобритания след излизането й от Общността и заяви, че Лондон трябва да „идентифицира“ какво ценят еврократите в Брюксел – а именно икономическия просперитет. Говорейки за Брекзит, Дънкан Смит заяви: „Великобритания трябва да идентифицира много бързо залога на всяка една нация в тази игра. И номер едно на това, на което политиците реагират, е работните места“.

„Какво ще се случи, когато тези милион служители в Бавария, чиито работни места разчитат на британския износ – това са един милион души, които са на работа, защото продават голям брой автомобили във Великобритания. Какво ще се случи, когато те започват да казват „чакайте малко, искате да кажете, че с моята работа е свършено, защото вие отказвате да има споразумение с Великобритания, защото мислите, че политическите цели са най-добри?“, приведе пример британският политик.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *