Брентът може да падне до $ 80 за барел

Левит обяснява твърдението си с увеличените добиви на петрол в САЩ, както и спадането на напрежението около основните транспортни артерии.
В петък подобна позиция застъпи и анализ на PricewaterhouseCoopers. Заради глобалния бум на добива на петрол, цената може да спадне с до 40% до 2035 година, като това ще стимулира растежа на глобалната икономика и ще спомогне за ръст на Брутния вътрешен продукт с 3.7%.
Петролът, добиван от шистови пясъци, е неконвенционална форма на суровината, която обаче оказва влияние върху пазара. Според Робърт Левит ниските цени на петрола, които ще видим в края на годината, няма да бъдат резултат от икономическия колапс, а от твърде голямото количество добит шистов петрол.
Левит прогнозира, че през 2013 година добивите на този неконвенционален тип суровина ще достигнат до 300 хил. барела дневно.
От PricewaterhouseCoopers обръщат внимание върху това, че от 2004 година до 2011 година този пазар в САЩ се е разраснал с 26%. Ето защо може да се очаква, че растежът ще се забави, но това не се отнася за другите части на света, където също се разработва добиването на петрол по тази технология. Прогнозите на експертите са, че до 2035 година от шисти ще бъдат извличани по 14 млн. барела петрол дневно, което се равнява на 12% от ежедневните доставки на суровина в глобален мащаб.
Подобряването на инфраструктурата за транспорт на суровина също е фактор, който ще се отрази в натиск върху цената на петрола. Заради недостатъчния капацитет на тръбите в САЩ, потребителите от Източния Бряг и Калифорния внасяха суровината от чужбина, а не от добития на местна почва петрол. Подобренията, които се правят при петролопроводите, неминуемо ще окажат ефект, когато заработят и увеличат капацитета на тръбите.
CNBC коментира, че цената петрола сорт брент в момента се търгува на високите нива от май месец миналата година, което е резултат от ръста на икономиките на САЩ и Китай. Експерти в бранша са изразявали становище, че справедливата цена на суровината е около $ 100 за барел, имайки предвид равновесието между търсенето и предлагането, но глобалният петролен пазар не се изчерпва само с онова, което се случва в Щатите.
Ако САЩ са вдигнали производството на степен, която е най-високата за последните две години, то Саудитска Арабия е свила добивите и те в момента са на 14-месечен минимум. Успокояването на напрежението в Близкия Изток и по-бавно възстановяване на глобалния растеж също биха могли да повлияят за спада в цената на петрола под тези фундаментални $ 100 за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *