БРИК не могат да извадят света от нова криза

 
Преди четири години държавите БРИК като по команда почти едновременно стартираха мащабни програми за стимулирането на своите икономики. Това спаси света от разрастване на кризата: отново се повишиха цените на суровините, търсенето получи силен импулс, международната търговия започна да се съживява.
Но този път нещата стоят другояче, убедени са анализаторите на банка Ей Ес Би Си начело с Карън Уърд, пише агенция Интерфакс, цитирана от БГНЕС.
Държавите БРИК платиха за стимулиращите пакети с увеличаваща се инфлация и балони на своите пазари и не ще могат да повторят това, даже в името на благото на цялата планета.
Въпросът е в това, че се промени не само общата икономическа ситуация, но и самите страни БРИК. Техните икономики вече не могат да генерират растеж, печалби, производство с такава скорост, както преди четири години.
Фундаменталните икономически показатели през 2008-2009 на развиващите се страни бяха много по-силни, отколкото на развитите. Това засягаше балансите на банките, корпорациите и домакинствата.
Днес положението се е променило и стимулирането е невъзможно за някои страни. Например, в Индия наближава краят на кредитния цикъл, страната вече се сблъска с двоен дефицит – бюджетен и по текущата сметка.
Понижиха се пределните доходи от производството на стоки в страните БРИК. Техният потенциален растеж в момента е доста по-нисък. Растежът може да се стимулира изкуствено, но затова ще трябва да се плати с ръст на инфлацията и политическата стабилност.
На пазарите на труда в БРИК вече не съществува неограничено предлагане: безработицата в тези страни остава рекордно ниска, компании вдигат заплатите, за да привлекат нови служители. В най-голяма степен от това страда Бразилия, но сходна ситуация се наблюдава в Индия и Русия: увеличаването на заплатите в тези държави ще доведе единствено до повишаване на инфлацията.
В Китай възможностите за растеж за сметка на повишаване на заплатите остават. Нещо повече това ще помогне на страната по-бързо да премине към икономически модел, основаващ се на търсенето.
Стимулирането беше щедро и бързо. Пакетите със стимулиращи мерки бяха много големи и отпуснати много бързо. Например, само един Китай похарчи за стимулиране 4 трилиона юана. Това помогна да се възстанови вътрешното търсене още в края на 2009 г.

Новите програми ще бъдат значително по-малки по обем, а регулаторите ще отделят повече време зя тяхната подготовка и осъществяване. Предпазливостта е необходима: обратната страна на стимулирането са инфлацията и балоните на стимулираните пазари.
Новаторството на мерките. Мерките за стимулиране бяха нови за световната икономика и като цяло имаха достатъчно ясни цели. Помогнаха и потоците евтини пари от западните страни благодарение на понижаването на лихвите до нулата. Например, бразилците за пръв път успяха да получат евтини кредити.
Търсенето на суровини. Програмите за стимулиране увеличиха търсенето на суровини и доведоха до ръст на търговията между развиващите се страни.
Днес на развиващите се страни не им е изгодно да увеличават тази търговия: заради инфлацията и изкривяванията в търговските баланси.
Китай възнамерява да намали зависимостта на своя растеж от увеличаването на инвестициите в страната. Това означава, че търсенето на суровини от Пекин ще намалее, а потребителското търсене в самия Китай ще нарасне.
Бразилия, Индия и Русия имат съвсем други проблеми. Те трябва да направят точно обратното да намалят растежа от вътрешното потребление и да привлекат все повече и повече инвестиции.

 

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *