Британската безработица е рекордно ниска

Британските работодатели неочаквано са назначили повече персонал през трите месеца преди предишния краен срок за Brexit – 31 октомври, според данни, които предполагат, че пазарът на труда запазва част от силата си.Британската безработица е рекордно ниска.

Резултат с изображение за англия икономика паунд заводи

Официалните данни от днес показват, че броят на заетите лица се е увеличил с 24 000 до 32,8 милиона за трите месеца до октомври, като значително надвишава средната прогноза за спад от 10 000 работни места в анкета на икономисти, проведена от Reuters.

Това изтласква нивото на заетост до най-високото ниво от 76,2%, докато броят на хората без работа намалява с 13 000 до 1,281 милиона. Коефициентът на безработица се връща до 3,8% – най-ниското си ниво от януари 1975 г. , или от почти 45 години, отбелязва Ройтерс.

Британската икономика нараства с най-бавния си годишен темп от близо седем години през октомври, показаха данните миналата седмица, засегната от ефекта на търговското напрежение върху световната икономика, както и приближаването на отлагания вече срок за Brexit на 31 октомври и изборите миналата седмица.Британската безработица е рекордно ниска.

Резултат с изображение за англия икономика паунд заводи

Но пазарът на труда в страната остава силен, отчасти поради това, че работодателите наемат персонал, който може да бъде уволнен лесно, вместо да поемат дългосрочни ангажименти за инвестиции в оборудване.

Премиерът Борис Джонсън миналата седмица намали част от несигурността над икономиката, като спечели по-голямо от очакваното мнозинство на националните избори, информира economic.bg.

Но притесненията около Brexit може да се върнат скоро – Джонсън изключи възможността за удължаване на преходния период след към Brexit след края на 2020 г., заявявайки, че дотогава ще сключи споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

Ниският процент на безработица е повишил заплащането, което потенциално допринася за инфлационния натиск върху икономиката, който Банката на Англия наблюдава отблизо.

Службата за национална статистика заяви, че общият доход, включително бонусите, са се повишили с 3.2% на годишна база, рязко забавяне спрямо 3.7% през трите месеца до септември, което е най-слабото увеличение за повече от година.

С изключение на бонусите, ръстът на заплатите се забавя по-малко – до 3,5% спрямо 3,6% през трите месеца до септември и е над прогнозата на Reuters от 3,4%.

„Заплащането все още нараства в реално изражение, но темпът на растеж се забавя през последните няколко месеца“, казва статистикът на ONS Дейвид Фрийман.

В данните има някои предупредителни знаци – свободните работни места са най-ниските от тримесечието до август 2017 г. – 794 000 броя, което предполага, че работодателите са били предпазливи при наемането.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *