Британската икономика се свива

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се понижи през второто тримесечие на 2019 година с 0.2%, след експанзия с 0.5% в началото на годината, показват неревизирани данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от „Ройтерс“.

Резултат с изображение за англия икономика

Това е първото свиване на британската икономика от последните три месеца на 2012 година.

На годишна база растежът на БВП се забави до 1.3% от 2.1% през първото тримесечие, като по този начин икономиката на страната отбеляза най-слаба експанзия от началото на 2018 година.

Според ONS свиването на британската икономика се дължи отчасти „на изменението на бизнес активността с оглед на направените промени в първоначално планирана дата на излизане на Великобритания от Европейския съюз в края на март“.

Единственият положителен принос за БВП през второто тримесечие дойде от сектора на услугите, въпреки че и той отчете най-слаба растеж на тримесечна база от три години насам, информира economynews.bg.

В същото време бизнес инвестициите се свиха с 0.4%, след повишение с 0.8% през първото тримесечие, отбелязвайки спад на годишна база с 1.4%, докато домакинските разходи нараснаха с 0.4% на тримесечна база и с 1.1% спрямо година по-рано.

Промишленото производство се понижи през второто тримесечие с 1.8%, отбелязвайки най-голям спад на тримесечна база от шест години насам.

„Свиването на британската икономика може да бъде и още по-сериозно, ако нямаше ръст на правителствените разходи с 4%, с оглед най-вече на увеличените разходи за здравеопазване“, отбеляза ONS.

По-голяма част от икономистите очакват икономиката на Великобритания да се върне към слаб растеж през третото тримесечие, въпреки че дългосрочните перспективи продължават да зависят от това как и кога ще се осъществи Brexit.

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *