Британската индустрия се свива с най-бързо темпо от последните три години

Според индекс мениджърите от  Markit / CIPS – те са първите, които имат най-пълни данни, измерващи покупателната способност на пазара след вота на Великобритания да напусне ЕС, е регистриран е спад до 48.2 на сто, който е най-ниският от февруари 2013 година. Или  това означава, че производството във Великобритания се свива в най-бързия темп от три години през юли, според внимателно проведено проучване.

Неговият прочит за месец юни е бил най-силният от януари – при 52.4. Уточнението е, че стойности над 50 показва експанзия, но под 50 показва свиване. Така че спадът е по-остър, отколкото първоначално отчетеното на 49.1, посочено в края на миналия месец.

Индексът на производството Markit / CIPS се основава на изследване на 600 промишлени предприятия и отразява данните за поръчките, производството, заетостта, времето за доставка и фирми доставчици, наличните запаси.

Роб Добсън, старши икономист в Markit, казва, че  проучването идва „на фона на все по-широко разпространени доклади, че търговските  дейности са били неблагоприятно засегнати от референдума за ЕС“.

Той добави: „Тази криза се усеща навсякъде в промишлеността, с фирми от всякакъв мащаб и в различни сектори на потребителите, както и при междинни и инвестиционни стоки, въпреки че износителите съобщават за тласък от по-слабия паунд.“

Най-новото икономическо решение, което може да повлияе, ще дойде от Английската централна банка и от Комитета по парична политика на Англия (MPC), които се очаква тази седмица, в четвъртък, да кажат решителната си дума за нивото на лихвения процент. Подобни очаквания имаше и през миналия месец, но банката и комитета изненадващо го остави непроменен. Според анализатори този път ще има промяна и най-вероятно лихвеното ниво ще падне от 0.5% до ново дъно от 0.25%.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *