Британската лихва падна до 0,25 на сто, лирата се обезцени над 1 процент

Централната банка на Англия намали основната британска лихва с 25 базисни пункта до рекордно историческо дъно от 0,25% и „размрази“ програмата си за покупки на активи, като дори увеличи нейния размер с 60 млрд. паунда до 435 млрд. британски лири.

Предприетите от АЦБ нови стимулиращи мерки в сферата на паричната и лихвена политика имат за цел да ограничат негативното влияние върху икономиката на Великобритания и рисковете от нейно навлизане в рецесия след решението на британците на референдума на 23-ти юни да гласуват за напускане на Европейския съюз.

Понижението на основната британска лихва с четвърт процент до 0,25% беше очаквано от финансовите пазари и беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа). Решението за увеличаване на размера на програмата за „количествени улеснения“ с 60 млрд. паунда пък беше взето с 6 срещу 3 глас.

За последно банката направи промени в основната лихва на страната, понижавайки я с 50 базисни пункта до рекордно дъно от 0,5%, на заседанието на 5-и март 2009 година. АЦБ повиши за последно своята програма за „количествени улеснения“ с 50 млрд. паунда до 375 млрд. паунда на заседанието през юли 2012 година.

След като намали основната си лихва за пръв път от седем години насам до рекордно дъно от 0,25%, АЦБ сигнализира, че вероятно ще предприеме по-нататъшни стимулиращи мерки през следващите месеци, ако икономиката на Великобритания продължава да отслабва в резултат на Brexit.

В стенограмата от двудневното заседание, проведено вчера и днес, се посочва, че мнозинството членове на централната банка биха подкрепили по-нататъшно понижение на лихвената ставка, като в същото време може да се очаква и по-нататъшно разширяване на размера на всичките четири форми на парични стимули, заложени в провежданата от нея политика.

АЦБ обаче сигнализира, че не е обсъждала възможността за въвеждане на отрицателна лихвена ставка (по примера на ЕЦБ и на ЯЦБ), като членовете на банката са обсъждали само възможността за по-нататъшно нейно понижение „близо, но малко над нулата“.

Според нея, общият размер на програмите за покупки на активи ще нарасне с до 170 млрд. паунда, като освен допълнителните 60 млрд. паунда в програмата за покупки на държавни облигации, централната банка ще купува месечно и нефинансови корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг за 10 млрд. паунда. Първоначално програмата за покупки на корпоративен дълг ще функционира за 18 месеца и се очаква да стартира към средата на септември, като това решение на банката беше взето с 8 срещи 1 глас.

Английската централна банка също така въвежда и схема за дългосрочно финансиране на търговските банки, която ще бъдат обезпечена от резервите на централната банка, като това решение беше взето единодушно. Целта на тази програма, известна като Term Funding Scheme, е да гарантира, че британските банки ще продължават да кредитират икономиката въпреки по-ниските лихви. Според АЦБ размерът на тази програма може да достигне до 100 млрд. паунда.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *