Британската полиция формира отряд от дронове

Полицейската служба на Девън и Корнуол във Великобритания създаде ново звено, съставено изцяло от дронове – специлиазирани квадрокоптери. Безпилотният отряд ще извършва наблюдения в непрекъснат режим 24/7, съобщиха през седмицата британски медии.

В момента тече процедура по избор на шеф на отряда от дронове. Предстоят тестове на безпилотните машини в продължение на шест месеца, денем и нощем, при всякакви природни условия.

На базата на събраните данни ще бъде взето решение за целесъобразността от по-нататъшно постоянно използване на „летящия отряд“. И досега полицията на Девън и Корнуол прибягваше до услугите на квадрокоптери в единични случаи, така че тяхната ефективност е доказана.

Дроновете могат да следят всичко, което се случва на определена територия, да правят снимки и видео от местопрестъплението, да търсят заподозрени и изчезнали хора, да наблюдават пътищата.

Британската полиция се ориентира към дронове по редица причини, основната от които е финансова. Използването на компактни безпилотни апарати е в пъти по-евтино, в сравнение с вертолетите, тъй като дроновете не изискват нито гориво, нито скъпи ремонти.

Същевременно, редица експерти предупреждават, че увеличаването на броя на дроновете в небето над Англия може да застраши неприкосновеността на личния живот, информира echnews.bg. От друга страна, безпилотните машини се свързват с намаляване на полицейския състав, но от британската служба отричат за предстоящи съкращения.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *