Британската статистика отчита силен ръст на български и румънски имигранти.

Значително увеличение на българските и румънските граждани, пристигнали във Великобритания, отчете британската статистика през 2013 година. Според публикация на сайта на институцията през миналата година гражданите на двете страни, които са имигрирали на Острова, са общо 23 хил., спрямо 9 хил. през 2012 година.

Макар и значително увеличение, броят на българите и румънците е многократно по-малък, отколкото гласяха предупрежденията на националистическите формации в страната. Все още обаче не може да бъде направен анализ на базата на съществуващите статистически данни каква е тенденцията от началото на тази година, когато бяха премахнати пречките пред участието на гражданите на България и Румъния на трудовите пазари на всички страни от ЕС.

За първото тримесечие на годината 122 хил. българи и румънци са започнали работа във Великобритания, спрямо 103 хил. през същия период на 2012 година.

Данните на британската статистика показват още, че през миналата година чистата миграция (т.е разликата между имигрантите и британците, заминали да живеят в чужбина) във Великобритания е 212 хил.души, спрямо 177 хил. през 2012 година.

Като цяло през миналата година в страната щастие са потърсили 526 хил. души. Чисто статистически няма голяма разлика спрямо 2012 година, когато имигрантите са били 498 хил. души. Гражданите от ЕС са с 43 хил. повече, а от трети страни – 11 хил.

През миналата година във Великобритания са имигрирали 201 хил. граждани на ЕС, спрямо 158 хил. през 2012 година.

Тези данни бяха разпространени точно в деня, в който британските граждани гласуваха за избор на европейски депутати. По-рано днес и германската статистическа служба публикува данни за броя на чужденците, преместили се в страната през 2013 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *