Британска компания и американски фонд купиха „Фадата“

Българската софтуерна компания „Фадата“ вече има нови собственици, след като британската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и фондът за дялови инвестиции The Riverside Co. придобиха мажоритарен дял от 80%. Останалите 20% ще се държат от сегашния мениджмънт на фирмата.

След миналогодишната рекордна сделка за „Телерик“ за 262.5 млн. долара това е втората голяма транзакция в българския IT сектор. Придобиването оценява „Фадата“ на 20.4 млн. евро, което, макар и в пъти по-малко, всъщност е сравнително висока оценка за местна компания. Ключово при тази сделка е, че новият чуждестранен акционер ще отвори нови пазари за българската софтуерна компания. На теория офисът в София може да се разшири, ако британският инвеститор реши да поръчва и част от своите разработки на българските си служители.

Детайлите по сделката

„Фадата“ е един от първите независими разработчици в България след промените – основана е още през 1990 г. Тя доставя софтуерни решения основно за застрахователния пазар, като основният й продукт INSIS се използва от много международни компании в сектора, като присъства в над 30 държави. Именно той предизвика и интереса на Charles Taylor, като британската група обяви, че така ще укрепи технологичните си позиции в индустрията. Сделката не е изненада, тъй като по информация на консултанти процесът на продажба е започнал преди година и половина.

За целта на договорената сделка е създадена нова холдингова компания – REF Wisdom Ltd, като липсва информация къде е базирана. Именно тя ще държи мажоритарния дял от 80% във „Фадата“. Charles Taylor обяви, че ще плати 5.1 млн. евро за 31.25% в REF Wisdom. Останалите 68.75% ще се държат от Тhe Riverside Co. От цената, дадена от британската компания, може да се сметне и оценката за 100% от капитала на „Фадата“ – тя е 20.4 млн. евро.

Купувачите

Приходите на Charles Taylor за 2014 г. са 123 млн. паунда при печалба от 8.21 млн. паунда с над 1100 служители. Дружеството е публично като пазарната му капитализация е 160 млн. паунда. Работи за големите застрахователни компании, като им осигурява най-различни услуги – консултантски, технологични и др. „Глобалният пазар за застрахователни технологии расте много бързо заради увеличеното търсене от страна на играчите в сектора на нови платформи, с които да заменят традиционните си системи. С наша подкрепа и пазарно присъствие смятаме, че „Фадата“ е добре позиционирана да стане пазарен лидер в този сегмент“, заяви изпълнителният директор на Charles Taylor Дейвид Марък. Според него партньорството с Riverside е важно, тъй като фондът има над 25 инвестиции в технологични компании и има сериозен опит в разрастването на софтуерни разработчици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *