Британските банкери изненадващо се отказаха от Libor

 
Така реформирането на механизма, с който се определят нивата на Libor става неизбежно. Ролята на BBA беше да контролира процеса на изчисляване на междубанковите лихвени проценти в Лондон, които се използват при определянето на стойността на ценни книжа за над 300 трилиона долара в глобален мащаб.
Проблемите с формирането на Libor излязоха наяве още през 2008 г, когато Банката за международни разплащания заподозря, че нивата му могат да бъдат манипулирани от банките. През тази година скандалът се разрази с нова сила, след като се оказа, че кредитните институции наистина са заблуждавали BBA за реалните нива на лихвите върху средствата, които заемат една на друга.
На този фон развитието на събитията не е толкова неочаквано. След установяването на мащабни нарушения при формирането на Libor, бе решено да се промени процедурата, както и механизмите за изчисляването на лихвените проценти.
Съобщението за решението на съвета на BBA, която обединява 25-те най-големи световни банки в лондонското Сити и общо 200 кредитни институции, лобита и регулаторни органи във финансовия сектор, показва желанието да се възстанови доверието в Libor. Вероятно оттук нататък изчисляването на Libor ще става от независим публичен орган.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *