Британските министри обсъждат варианти за излизане от ЕС след Брекзита

След политическите земетресения от пролетта и лятото и резултатите от Брекзита британската министър-председателка Тереза Мей и министрите в нейното правителство ще разискват днес как Великобритания да напусне Европейския съюз.Преди политическата ваканция Май възложи на министрите си да направят предложения за уреждане на бъдещите отношения на Великобритания с ЕС след „развода“.
Въпреки че дадоха време на Мей да обмисли как да се извърши Брекзитът, повечето европейски страни искат Великобритания да започне преговори за напускане, за да се сложи край на несигурността, която вреди на инвестициите, отбелязва и агенция Ройтерс.
„Преди лятото министър-председателката възложи на всички министри да предложат варианти в своите сфери на отговорност“, каза говорителка на правителството. „В сряда нейният екип ще й докладва и правителството ще обсъди следващите стъпки в преговорите. Веднага щом вземе решение, министър-председателката ще очаква кабинетът да се произнесе по него“. С встъпването на поста Тереза Мей обяви, че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС преди края на годината, за да има време да се увери, че може да постигне най-добра сделка за Великобритания. Мей, която бе министър на вътрешните работи в правителството на Дейвид Камерън, ще поиска и мнението на парламента по въпроса, но не е длъжна да получи неговото одобрение за решението си.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *