Британският парламент ще обсъжда законопроекта за Брекзита

Британският парламент ще обсъди на 31 януари и 1 февруари законопроект, който да позволи на правителството да започне процедурата за излизане на Великобритания от ЕС, като задейства член 50 на Лисабонския договор. За това предаде агенция Ройтерс, като се позова на информация от Камарата на общините, появила се днес. След това от 6 до 8 февруари законопроектът ще бъде проучен от парламентарна комисия, каза лидерът на Камарата на общините Дейвид Лидингтън, представяйки парламентарния график за следващите две седмици.

Според изданието The Independent, което се  позовава на правителствени източници, британският министър-председател Тереза Мей ще бъде готова да представи ключовото парче от законодателството, което ще проправи пътя на страната към излизане от Европейския съюз (Брекзит), до края на тази седмица. Дългоочакваният законопроект вероятно ще бъде завършен само дни, след като Върховният съд в страната вземе ключово решение по въпроса във вторник. Според данните, получени от „Индипендънт“, в момента съществували четири чернови варианта на законопроекта. Кой от тях ще бъде представен, зависело от това как ще бъде формулирано решението на Върховния съд. Министрите искали съвсем кратък и ясен текст на документа, състоящ се само от няколко изречения, който да дава малко възможности на опонентите да го атакуват и да предлагат промени в него. Това обаче, от друга страна, може за доведе до други „съдебни спорове“ и до необходимост от „доработване на законодателството“ по редица въпроси, отбелязва вестникът.

Законопроектът вероятно ще бъде в центъра на сблъсък в Камарата на общините на Обединеното кралство – долната камара на парламента, тъй като представлява последното парламентарно препятствие за Тереза Мей по пътя и да задейства процедурата по Брекзит не по-късно от месец март. През това време главният преговарящ с Великобритания от името на Европейския парламент Ги Верхофстад заяви, че решението на Лондон да направи чисто излизане от Европейския съюз е възможност за реформиране на Европа и избягване на по-нататъшно разпадане на връзките между оставащите в Общността държави, предава „Ройтерс”.
„Дискусията относно Брекзит е добра възможност не само да обсъдим и договорим ново споразумение, ново партньорство с Великобритания, но също да определим, че сега е времето да имаме истинско правителство в Европа“, обясни бившият белгийски премиер. Верхофстад коментира, че е твърде рано да бъдат правени спекулации относно влиянието на процеса за Великобритания или за Лондонското сити, най-големият финансов център на Европа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *