Британски депутати се отказват от допълнителната работа

Все повече британски депутати се готвят да напуснат доходоносните си длъжности извън парламентарната кариера, за да изпреварят предстоящото следващата седмица въвеждане на нови правила, които ще ги задължат да разкрият колко получават от странични дейности, пише в днешния си брой британският вестник „Индипендънт“.

До момента четирима членове на Консервативната партия са декларирали официално, че възнамеряват да се оттеглят от постовете си на директори, консултанти и други високо платени длъжности преди сряда, когато ще бъдат въведени новите правила.
Мнозина обаче заявиха вчера, че няма да се подчинят на политически мотивираната мярка, която според тях цели да постави в неудобно положение консерваторите, които по традиция заемат по-добре платени длъжности от депутатите от останалите партии.
Според разследването на вестника бившият лидер на консерваторите Майкъл Хауърд е получил за миналата година 245 хил. британски лири от канадска фирма за добив на злато.
Министърът на вътрешните работи в сянка Деймиън Грийн е получавал по 21 хил. лири на година от компанията за водоснабдяване „Саут ийст уотър“.
Друг член на правителството в сянка, Франсис Мод, е получил за 2008 г. 27 хил. лири от комуникационната компания „Мишън маркетинг груп“ и 52 хил. лири от технологичната фирма „УТЕК“.
Почти 40 бивши министри от Лейбъристката партия също са заемали доходни длъжности извън основното им занимание в политиката.
Досега обаче Иън Маккартни е единственият виден лейбърист, който възнамерява да се откаже от високо платената си работа в строителната компания „Флуор“, където печели по 113 000 лири на година, отбелязва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *