Британски министри спорят за мигрантите от България и Румъния

Кавгата в кабинета избухнала, когато министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс предупредил за предстоящи проблеми с недостиг на жилища догодина, когато ще отпаднат ограниченията за имигриране във Великобритания за гражданите от България и Румъния.
През 2004-а г. тогавашното британско правителство на лейбъристите разреши свободна имиграция от току-що приети в Евросъюза източноевропейски държави – Полша, Унгария и Чехия. Според „Файненшъл таймс“ кабинетът тогава е подценил броя на имигрантите. Затова през 2005-а лейбъристкото правителство наложи временни ограничения на имиграцията от България и Румъния, чието действие изтича през декември 2013-а и според европейското законодателство не може да бъде продължено.
През ноември британският министър на вътрешните работи заяви, че правителството ще се опита да ограничи достъпа до социални помощи и до здравната система, за да отстрани факторите, които насърчават българи и румънци да имигрират.
Консерваторката Тереза Мей изтъкна необходимостта от реформиране на Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че един от основополагащите принципи – свободното движение на работната ръка, няма да е просто свободно движение на хора, които само искат социални помощи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *