Британското финансово лоби против Brexit

Евентуален сценарий Brexit (излизане от ЕС) няма да бъде пагубен за икономиката на страната, но алтернативите му водят до финансови рискове.Това обяви британското финансово лоби TheCityUK, цитирано от агенция Ройтерс и БНР.

Коментирайки възможните последствията от Brexit, TheCityUK казаха, че е възможно да бъде постигнато споразумение за финансови услуги между Великобритания и ЕС, но съдържанието му би било доста несигурно. Преговорите ще отнемат много време и блокът може да престане да третира Великобритания като по-слабо регулиран „офшорен“ център, отбеляза организацията чиито основни задачи са да лобира за британския сектор на финансовите услуги.

Ние няма да видим нищо, което би дало на Великобритания същото ниво на влияние, както при оставането ѝ като член на ЕС, посочи пред Ройтерс шефът на организацията Крис Къмингс.Неговото предупреждение е факт на фона на провежданата в страната капания преди Обединеното кралство да гласува на 23-ти юни за това, дали ще остане или ще напусне Европейския съюз.

Ако в крайна сметка британците подкрепят Brexit, възможният двугодишен период на преговори за условията по напускане на съюза би могъл да смекчи някои от първоначалните негативни последствия при подобен сценарий. Не мисля, че ще видим незабавни огромни движения на работната сила, но това, което би могло силно да ме разтревожи е, че няма да постъпват нови чуждестранни инвестиции, посочи Къминкс.

Не смятам, че всичките финансови фирми, които ще напуснат Великобритания, ще се пренасочат към Париж или Франкфурт и предполагам, че голяма част от тях ще отидат в Ню Йорк и Азия, от което ще загуби цяла Европа, допълни той.

Организацията TheCityUK представлява както финансовите компании на Лондонското сити, така и фирмите за счетоводни услуги и адвокатски кантори, които, съвместно с банките, разполагат с персонал от около 2,2 милиона души. Трябва да се има предвид, че финансовата индустрия на Острова формира близо 12 на сто от британската икономика и плаща годишни данъци за цели 66 млрд. паунда, давайки най-голям принос за държавната хазна от който и да е друг бизнес сектор в страната.

Банките в Лондон също показват ясната си подкрепа за запазване на членството на Великобритания в ЕС. Междувременно „жълтата“ британска преса в лицето на вестник „Сън“ съобщава, че британската кралица ще гласува на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз. Според неназовани източници на изданието, кралица Елизабет II смята, че ЕС върви в грешната посока и тя не поставя под съмнение, своята лична позиция по този ключов въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *