Британците в предсватбена треска

Сувенири има навсякъде и даже сериозни медии започнаха да се интересуват кой дизайнер ще ушие роклята на булката.

Сватбата на принц Уилям и Кейт вече измести икономическата криза като най-важна британска вест в радио-телевизионните емисии, печата и новинарските сайтове. През последните месеци британците бяха бомбардирани с репортажи за военновъздушната база, където служи младоженецът и внук на британската кралица, очерци за бъдещето на монархията и дали принц Уилям е нейният спасител, както и подробни журналистически разследвания за семейството на неговата избраница Кейт Мидълтън.
Без следа от предсватбена преумора
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изборът на сувенири – неограничен
Всички вече знаят, че тя е съвременна Пепеляшка. Прадядото на бъдещата принцеса е бил миньор, а по време на сватбата си на 29 април тя ще маха на хиляди поданици и туристи от балкона на Бъкингамския дворец. Историята за това как са се влюбили младоженците докато били състуденти в университета Сейнт Андрюс в Шотландия също се върти нон-стоп в медиите и въпреки това Обединеното кралство изобщо не страда от предсватбена преумора.
Туристическите агенции пуснаха нови маршрути, които включват посещения в родното място на Кейт Мидълтън, болницата, в която се е родила, както и лондонския бар, където Уилям се напил, след като двамата за кратко прекратиха своята връзка преди четири години.
Британските търговци пък вече спечелиха 112 милиона паунда от продажбата на предмети с лика на двамата младоженци. Сувенирите са навсякъде и вече са толкова много, че можете дори да намерите календари с Уил и Кейт, както умилително ги наричат британците, и в местния  супермаркет точно до щанда с дамски чорапогащници.
Изобретателността на търговците няма край
Освен традиционните чаши, чинии, табли, кърпички, хавлии, монети, ти-шърти и пощенски марки, от които се усмихва най-новата кралска двойка, има и предмети, които изумяват със своята изобретателност. Можете да си купите бисквити с Уил и Кейт,  сватбена премяна за вашето куче, специален комплект с прежда и инструкции как да изплетете кукли на младоженците и техните роднини, заедно с кралицата.
Bildunterschrift: Уилям и Кейт вдъхновиха нацията
Британска хотелска верига предлага на своите клиенти да спят в брачната нощ с чаршафи, на които са отпечатани в пълен ръст фигурите на принца и неговата булка, фризьорските салони правят прическа „Мидълтън”, а фирма за презервативи дори пусна специален кралски модел, за да отбележи сватбата.
При целия този интерес нищо чудно, че младоженецът е започнал да се притеснява. „Онзи ден по време на репетиция за сватбата коленете ми започнаха доста нервно да потрепват. Така че това е плашеща перспектива, но същевременно е и нещо много вълнуващо”, призна принц Уилям в телевизионно интервю.
Печалившата британска марка
Той може да поуспокои нервите, ако пие халба от специално подготвените за неговата венчавка бири. Няколко пивовара пуснаха нови марки горчив ейл, който без съмнение ще се лее на хилядите улични партита, с които британците ще отбележат 29 април. Само в Лондон са поискани разрешителни за над 850  празненства. Много от тях ще бъдат организирани от противници на монархията.
Bildunterschrift: Информация от първа ръка
Републиканците всъщност имат основание да се радват на кралското семейство. През миналата година туристическият интерес към британската монархия е влял 500 милиона паунда в икономиката на Острова.
Единствените, които няма да празнуват са полицаите. Двата километра от Уестминстърското абаство до Бъкингамския дворец, по които ще мине каляската с младоженците, ще бъдат охранявани от пет хиляди служители на реда.

 Андрей Владов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *