Британците премислиха: Искат ни

Не тръшвайте вратата за България и Румъния, гръмнаха британските вестници вчера. След неколкодневна кампания срещу политиката на отворени врати към двете страни, изданията на Албиона премислиха. И решиха, че имигрантите от България и Румъния не са чак толкова опасни и няма да съсипят социалната и здравната система на страната.

Според в. „Индипендънт“ трябва да се продължи политиката на „отворени врати“ спрямо България и Румъния, както спрямо 10-те държави, приети през 2004 г. Защото имигрантите от новите 10 са изиграли положителна роля за икономиката. Те носят на британската икономика около 2,5 млрд. британски лири годишно. Освен това от строителните компании ясно сигнализираха, че без нови имигранти не може да се изпълни програмата на правителство в този сектор. Наскоро британското правителство обяви, че иска да строи 30 големи болнични комплекси и 50 поликлиники. Предвижда се строителство и на училища. А за всичко това трябва работна ръка, пише „Индипендънт“. От синдиката на земеделците казват, че реколтата се събира предимно от имигранти. „Със сигурност без тези хора много от британската храна няма да е на щандовете в магазините“, казва Филип Хъдсън от синдиката на земеделците.

„Аргументите против политиката на „отворени врати“ понякога противоречат на здравата логика“, пише в. „Гардиън“. Според изданието България и Румъния са бедни държави и е нормално да се очакват имигранти оттам. Но населението на двете държави, взети заедно, е пъти по-малко от населението на 10-те държави, приети през 2004 г. И не може да се очакват „неограничен брой“ имигранти от двете страни. А и много често се забравя, че повечето имигранти идват за няколко години да поработят, да спечелят пари и след това се връщат в родината си. Повечето са млади и не товарят здравната система на страната. Освен това двете държави имат по-силни исторически връзки с южноевропейските държави. И потокът от имигранти ще е основно натам. Специалният кореспондент на в. „Дейли телеграф“ от Брюксел пък е още по-категоричен: „Съжалявам, министри, но не можете да държите гражданите от ЕС навън.“ „Независимо от политиката на „отворени или затворени врати“ щом българите и румънците веднъж влязат в ЕС, те стават граждани на съюза и нищо не може да ги спре да пътуват, където пожелаят. Дори да има ограничен достъп до пазара на труд, това обаче няма да спре решилите да отидат на Албиона. Само че тогава ще дойдат нелегално. Така зорлем ще ги превърнем в престъпници, само защото искат да работят, за да се издържат“, пише в. „Дейли телеграф“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *