„Бритиш еъруейз“ преживява най-ужасната криза в историята

Главният изпълнителен директор на водещия британски авиопревозвач „Бритиш еъруейз“ (British Airways) Алекс Круз информира в сряда Транспортната парламентарна комисия на Обединеното кралство, че заради коронавирусната пандемия компанията преживява „най-лошата криза“ в своята 100-годишна история.

 

„Все още се борим за собственото си оцеляване“, подчерта той. Понастоящем компанията изпълнява полетите си с 25% до 40% от работния си график на предпандемични полети, като постоянно променящите се карантинни правила в Европа оказват влияние върху търсенето, посочи Круз, информира bnr.bg.

 „Предприемаме всички възможни мерки, за да се уверим, че наистина можем да се справим през тази зима. Не виждаме краткосрочно завръщане на нашите пътници. Всички отзиви, които получаваме все още сочат към бавен процес на възстановяване“, каза той и добави, че не се очакват положителни промени в близко бъдеще.

Очаква се British Airways да съкрати до 10 000 работни места поради пандемията Covid-19, дори когато авиокомпанията постига принципни сделки или споразумения с различните профсъюзи.  Флагманският британски превозвач беше напуснат от 7200 души персонал през миналия петък, заяви Алекс Круз пред британските депутати. Компанията продължава да води дискусии с някои профсъюзи, посочи той и добави, че е подготвен план за уволнение и наемане на персонал по нови договори.

Бритиш еъруейз: Днес ще обслужваме ”почти нормално” - DartsNews.bgBritish Airways, част от IAG SA, по-рано беше подложена под обстрел от парламентаристи и профсъюзи заради първоначалния си план за съкращаване на 13 000 служители, като Комитетът по транспорта на Камарата на общините обвини авиокомпанията, че използва коронавируса като оправдание за намаляване на заплатите. През август пилотите на компанията приеха намаление на заплатата с 20%.

От компанията обаче посочиха, че нямат избор, тъй като тя губи по 20 милиона британски лири на ден, което изтощава финансите на компанията майка IAG, намираща се в процес на набиране на 2,74 милиарда евро от акционерите.

Пандемията обърна десетилетия на растеж в авиационната индустрия, като доведе до спиране на редица полети и предизвика спад, който може да доведе до намаляване на трафика за години напред.  Превозвачът търси възобновяване на полетите между Ню Йорк и Лондон, с тестове за Covid-19 при пристигане и пет дни по-късно, за да се съкратят изискванията за самоизолация и да се стимулира пътуването през Атлантическия океан.

Най-печелившият маршрут на компанията-майка IAG остава на практика затворен поради ограничения за пътуване, лишавайки компанията от самолетен маршрут, който генерира около 7 милиона продажби на седалки през миналата година.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *