Броят на бедните в Америка гони рекорд

Експертите са единодушни в песимизма си, независимо от партийния си уклон: според тях, през 2011 г. бедността е достигнала 15.7% спрямо 15.1 на сто за 2010 г. Наистина, някои очертват по-консервативна картина, но дори и скромен ръст от 0.1 процентни пункта е достатъчен, за да се задмине черният рекорд от 1965 г.
Дали ситуацията е наистина толкова плашеща, ще стане ясно през есента, когато в навечерието на изборите ще бъдат публикувани резултатите от последното преброяване.
Според икономистите, нищетата протяга ръце към различни обществени прислойки, но особено засегнати са безработните, които са се отчаяли в опитите да намерят препитание.
Предварителните изчисления предвещават, че миналата година 47 млн. души в САЩ, или един на всеки шестима, са били бедни.
Експертите предупреждават, че индикаторът ще остане над 12.5% за години занапред, а някои предвиждат, че той няма да успее да падне под 15-16% до 2014 г.
Спред официалните правителствени критерии за 2010 г., за бедни се считат четиричленни домакинства с доход под 22,314 долара годишно, или индивидуални граждани с по-малко от 11,139 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *