Броят на безработните германци ще надвиши 3 милиона през 2020 г.

Германската безработица се очаква да нарасне с около 520 000 и да надхвърли 3 милиона през следващите месеци, тъй като пандемията от коронавирус оказва натиск върху икономиката и повече хора остават без работа, заяви в петък Нюрнбергският институт за трудов пазар и професионални изследвания IAB.

Броят на безработните германци ще надвиши 3 милиона през 2020 г..

Според немският институт средно 2,5 милиона германски трудещи се ще попаднат през настоящата година в държавната схема за „съкратено работно време“.

За сравнение, предишният рекорден брой на служители, попаднали в схемата за „съкратено работно време“ беше 1,44 милиона през май 2009 г., когато все още беше в сила глобалната финансова и икономическа криза, информира bnr.bg.

безработица в Германия Архиви - Финансови новини

Според оценките на други немски институти, в пикови моменти броят на работниците на съкратено работно време може да нарасне до няколко милиона души.

Проучване на фондация „Ханс Бьоклер“ пък определи, че през първата половина на април цели 4 милиона германци вече са били на съкратено работно време.75% от сирийските имигранти в Германия получават помощи за ...

Първите официални данни за германския пазар на труда и за нивото на безработица през април ще бъдат оповестени от Федералната агенция по заетостта в края на месеца (на 30 април).

В изследователският документ на IAB, публикуван в петък, институтът също така очаква икономическото производство на Германия да се свие с 8,4% през 2020 г. в резултат на вирусната пандемия, което би представлявало най-лошата рецесия след Втората световна война.

Франция и Германия борят младежката безработица през дребния ...

Само в рамките на второто тримесечие реалният брутен вътрешен продукт ще спадне с цели 14,6%, прогнозира IAB.

„Икономиката е подложена на огромен натиск поради строгите ограничителни мерки заради коронавируса, спада в световната икономика и високото ниво на несигурност“, отбеляза икономистът от IAB Енцо Вебер, съавтор на доклада.

Според основният сценарий на IAB немската икономика до голям степен ще се рестартира отново до края на годината. Не може обаче да се изключва, че настоящата рецесия ще се превърне в глобална системна криза. Това би довело до огромни и дълготрайни щети в реалната и финансовата икономика.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *