Брус Уилис се кани да съди „Епъл“ за музикалната си колекция

 
Уилис поискал да завещае музиката на дъщерите си, но според условията за ползване на iTunes той не притежава тази музика, а само може да я ползва.
Онлайн вече се появиха много коментари по темата, сред които и шеговити – като въпроса кое е това дете, което иска да слуша същата музика като баща си.  Според други коментари авторските права върху колекцията на Уилис вероятно отдавна ще са изтекли до смъртта му.
Казусът обаче повдига интересния въпрос кой притежава хилядите неща, за които харчим пари онлайн.
Огромните парични потоци, които минават през iTunes всъщност не купуват нищо, което после да може да бъде препродадено на друг човек, преотстъпено или завещано, т.е. те не са частна собственост.
Когато купуваме музика онлайн, ние получаваме само правото да я ползваме лично. Същото е и положението с книгите на електронните четци като „Киндъл“.  Така че потребителите се оказват в странната ситуация да плащат за нещо, което няма физически измерения и както обекта на сделката, така и самото притежание не е реално, коментира още „Форбс“.
Потребителите имат право да ползват платеното съдържание, но нищо повече.  В момента това не е голям проблем, тъй като много малко хора са вложили значителна част от средствата си в дигитално съдържание.  Очевидно е обаче, че това ще се промени в идните години, смята Тим Уорстал от „Форбс“.  Според автора отговорът на въпроса кой притежава нещата, за които плащаме сега онлайн, ще дойде от данъчните.
„Представете си, че изключително богат човек с огромна музикална колекция в iTunes почине. При неговата смърт дали данъчните ще оценят тази колекция като нещо, което трябва да бъде обложено с данък наследство“, пита се авторът.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *