Брюксел одобри 2,4 млрд. евро за фермерите

ЕК одобри Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Пръв добрата новина за фермерите обяви премиерът Бойко Борисов на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“ на „24 часа“ и „Труд“. По-късно тя беше потвърдена и от земеделското министерство.

Така до 2020 г. за фермери, предприемачи и общини ще има 2,366 млрд. евро от ЕС по програмата. С националното съфинансиране сумата ще доближи 3 млрд. евро.

Преди официалното одобрение беше отворен първият прием на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“. На 18 май изтече срокът за подаване на предложения, които са само за купуване на земеделска техника. Постъпили са общо 2168 проекта за инвестиция от 966,306 млн. лв., съобщиха от земеделското министерство. Заявената субсидия пък е 531,318 млн. лв. Тъй като тя многократно превишава бюджета от 150 млн. евро за настоящия прием, ще се прилага т.нар. ранкинг или ще се финансират проектите с най-много точки.

Рекордьори по подадени заявления са в област Плевен – 180, следвани от Пловдив – 164, и Бургас – 150 броя. Най-малко кандидати има в Кърджалийско и Смолянско – съответно 13 и 2.

Фермерите масово са подавали проектите в последните 3 дни от срока за кандидатстване.

Иначе до 8 юни продължава приемът на документи за подпомагане по мярка 4.1 за проекти, които предвиждат и други инвестиции извън покупка на агротехника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *