Брюксел поиска информация за оповестените разговори

Европейската комисия официално е поискала от България повече информация за изнесените в последните дни записи на разговори между високопоставени политически фигури. Това съобщи говорителят на Комисията Марк Грей, цитиран от БНР.
„Нека да е ясно едно – това е вътрешен въпрос, с който трябва да се занимае българската прокуратура. Тя първо трябва да установи дали записите са направени законно или не. Въпросът, който трябва да бъде зададен, е дали е имало дадено одобрение от съдия за записването на тези разговори. След това вече прокуратурата трябва да реши дали има данни за криминален случай, който трябва да бъде придвижен напред. Ние засега няма да коментираме този въпрос, но имайки предвид твърденията, които се правят, искаме българските власти да ни предоставят повече информация за тези случаи“, каза говорителят на Еврокомисията.
Марк Грей засега не се ангажира с коментар дали този скандал ще намери място в междинния доклад за правосъдието и вътрешните работи, който трябва да излезе в следващите седмици.
„Както знаете, следим отблизо развитията в ДАНС и именно в този контекст искаме повече информация по тези случаи. Искаме да установим фактите – нека първо направим това, а после ще видим какви ще са следващите ни стъпки. Засега не мога да дам индикации дали докладът ще се занимава с тези въпроси – знаете обаче, че в тези доклади винаги се занимаваме с дейността на ДАНС и този път също ще е така“, допълни Грей.
В началото на годината бяха публикувани стенограми от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. В тях се твърди, че има прикриване на контрабандата, а също и за натиск за назначения на ключови постове в митниците. Стенограмите оставят впечатлението, че Танов е знаел, че е бил подслушван.
По-късно РЗС разпространи и записи на разговорис Менда Стоянова и Искра Фидосова, от които се разбира, че е имало натиск за назначения в митниците в Пловдив и Лом. Танов обаче заяви, че разговорът със Стоянова е монтаж, а с Фидосова – безобиден.
Вчера от в. „Галерия“ оповестиха нови разговори на Ваньо Танов – този път с премиера Бойко Борисов и с бившия му заместник Антоний Странджев. От раздадените разпечатки на журналистите става ясно, че разговорите засягат производител на бира, чийто лиценз е бил временно отнет миналата година.
„Поех ангажимент да не закачам Мишо Бирата..“, е репликата на Бойко Борисов в записа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *