Брюксел показа червен картон на Кадафи

Външните министри от ЕС привикват за обяснения дипломатите на Джамахирията

Световна петиция за незабавно освобождаване на сестрите тръгна от сърцето на Европа

Екатерина Николова

наш пратеник в Брюксел

Червен картон показа Брюксел на Кадафи заради сестрите ни в Либия. За първи път Европейският парламент обяви курс за натиск към полковника в Джамахирията. Световна петиция за незабавно освобождаване на българките тръгна от сърцето на Европа вчера. Точно в 11 ч първия подпис сложи бившият шеф на Европарламента Пат Кокс. Веднага след него документа, в който се иска прекратяване на делото, освобождаване на сестрите и незабавното им връщане в България, подписаха Греъм Уотсън, лидер на либералите в парламента, Моника Фризони и още трима лидери на фракции в Европарламента. Всички те заедно с роднините на сестрите ни в Либия дадоха уникална пресконференция. На нея присъстваха над 40 журналисти от световни медии. Сред тях бяха представители на най-големите телевизии на Стария континент. След 8 години трябваше да дойдем в Европа, за да разберем, че всъщност никой не знае за делото в Либия, никой не е чувал, че сестрите са измъчвани и са заложници на Джамахирията, каза синът на д-р Здравко Георгиев – Мариян. Той, синът на Снежана Димитрова – Ивайло, дъщерята на Валя Червеняшка – Гергана, и зълвата на Валентина Сиропуло – Цветанка, отидоха специално в Брюксел, за да разкажат истината за близките си. Явно до този момент българските политици не са си свършили работата и затова решихме да дойдем и да кажем истината, каза Мариян. Той обясни, че роднините искат твърд курс от Европа, а не тиха дипломация. Трябват реални действия от страна на Еврокомисията, защото ние сме част от ЕС и нашите майки са европейски граждани, заяви Гергана. Външните министри на страните от ЕС да привикват всяка седмица посланиците на Либия в своите държави и да искат обяснение какво става с делото, предложи в отговор Греъм Уотсън. Идеята му веднага бе приета от останалите лидери в парламента. Това стана секунди след като бяха пуснати потресаващи кадри от процеса срещу българките. Европейците чуха и видяха как сестрите разказват за мъченията.

Визитата на роднините в Брюксел е част от международната мисия за защита на българските медици „Не сте сами“ на „Стандарт“, bTV и Дарик радио. Научих за съдбата на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф благодарение на грандиозната кампания в тяхна защита, която мисията „Не се сами“ направи в България, каза бившият лидер на Европарламента Пат Кокс. И обясни, че поема ангажимент да продължи и наложи кампанията на Стария континент, като издигне призива Bring them home. „Да ги върнем у дома“, каза на български Пат Кокс и получи овации от залата. Той разказа на европейските журналисти за ролята, която кампанията „Не сме сами“ е изиграла в България и как тя е обединила над 3 милиона наши сънародници. Кокс официално представи на медиите в Европа и на лидерите на фракции главния редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова и отправи апел към световните медии да се свържат с нея, за да популяризират трикольорната лента – символ на мисията. Това, което направихме заедно с партньорите ни от най-голямата българска телевизия bTV и най-голямото частно радио Дарик, е доказателство, как медиите могат да се обединят в името на справедлива кауза и да защитят своите сънародници, каза г-жа Бозукова. Тя призова европейските телевизии да се свържат с bTV, а радиата с „Дарик“, за да получи мисията за защита на сестрите ни широк международен отзвук. Веднага след това представители на големите телевизии проявиха интерес към филмите „Молитва за сестрите“ на Виктория Бехар и „Отложени мечти“ на Миролюба Бенатова. Медиите, които получиха дисковете, обещаха да ги ползват.

Преди по-малко от месец в Париж създадохме световна коалиция „Не сте сами“ в защита на сестрите и първата цел, която си поставихме, е стартирането на петиция за тяхното освобождаване, заяви координаторът на световната коалиция „Против смъртното наказание“ и част от мисията „Не сте сами“ Мишел Тоб. Лидерите на фракции поеха ангажимент да пуснат петицията сред колегите си, за да получат подкрепата им. Тя вече е подписана от Мишел Дюмон, лидер на Белгийската здравна организация, която работи от месеци в кампанията „Не сте сами“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *