Брюксел предлага библиотеки в моловете

В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.
 
Страната ни запазва лидерството в непрестижната класация, въпреки че от 2006 до 2009 г. делът на неграмотните е намалял с цели 10%. Броят на учениците, които нямат основни умения за четене, е двойно повече спрямо средните нива на държавите от ЕС, където делът на неграмотните е средно около 20 %. Румъния е плътно зад нас с 40.4 %, като за тригодишния период броят на неграмотните там е намалял с рекордните 13 %.
Привличането на повече мъже учители, които да са пример за подражание на момчетата, е друга препоръка на Брюксел. Експертите от групата на високо равнище припомнят, че момчетата четат по-малко от момичетата – 13.3 % от момичетата са със слаби резултати спрямо 26.6 % от момчетата. Различията между половете са най-големи в България, Малта и Литва. В същото време учителската професия у нас от години е силно феминизирана. По данни на НСИ от учебната 2011/2012 г. 84.5% от общия брой на учителите са жени. Всеки пети сред 15-годишните и почти 75 млн. възрастни в ЕС нямат основни умения за четене и писане.Брюксел иска този дял да намалее до 15% до до 2020 г.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *